Nytt anskaffelsesregelverk

1. januar 2017 trer det nye anskaffelsesregelverket med tilhørende forskrifter i kraft. Her kan du lese mer om hvilke endringer som kommer.

Elektronisk innlevering av tilbud

De nye forskriftene om offentlige anskaffelser innfører krav til bruk av elektronisk kommunikasjon i gjennomføringen av offentlige anskaffelser. Den nye hovedregelen blir at all informasjonsutveksling skal skje ved bruk av elektroniske kommunikasjonsmidler. Dette innebærer at det blir obligatorisk med elektronisk tilbudsinnlevering.

Kravene til elektronisk kommunikasjon vil gjelde for alle anskaffelser over de nasjonale terskelverdiene og EØS-terskelverdiene i den nye anskaffelsesforskriften og for alle anskaffelser over EØS-terskelverdiene i den nye forsyningsforskriften og den nye konsesjonskontraktforskriften.

 

Frist for å innføre elektronisk tilbudsinnlevering

Innføringen av elektronisk tilbudsinnlevering vil bli gjennomført i etapper. For innkjøpssentraler er fristen 18. april 2017. For statlige myndigheter er fristen 1. januar 2018. For andre offentlige oppdragsgivere er fristen 1. juli 2018.

Departementet og Difi oppfordrer samtidig offentlige oppdragsgivere til å anskaffe og ta i bruk konkurransegjennomføringsverktøy så snart som mulig slik at hele anskaffelsesprosessen kan gjennomføres elektronisk. Digitalisering forenkler og forbedrer offentlige anskaffelser!

Det vil fra 1.1.2017 være obligatorisk for offentlige oppdragsgivere å benytte egenerklærings-skjemaet (ESPD) ved anskaffelser etter del III (anskaffelser over EØS-terskelverdien) i anskaffelsesforskriften og etter del II i forsyningsforskriften. Det vil videre bli obligatorisk for offentlige oppdragsgivere å fylle ut skjemaet elektronisk fra ikrafttredelsen av de nye anskaffelsesforskriftene.
ESPD skjema vil selvfølgelig bli en del av Mercell KGV på nyåret.

Mercell hjelper dere å nå digitaliseringsmålet for anskaffelser!

Mercell leverer KGV (konkurransegjennomføringsverktøy) og KAV (kontraktstyringsverktøy) som er brukervennlig for både innkjøpere og leverandører. Les mer om det her

Nasjonal terskelverdi

Endring i nasjonal terskelverdi: fra NOK 500 000 til NOK 1 100 000 eks.mva. 

fra 1.1.17, samt bestemmelsen om at anskaffelser under 100.000 er unntatt anskaffelsesregelverket, forblir uendret. Innkjøp under den nasjonale terskelverdien må likevel fortsatt følge grunnleggende krav til konkurranse og likebehandling, og det må kunne dokumenteres hvordan konkurransen er gjennomført.


EØS-terskelverdier

(1) EØS-terskelverdiene er

a)

1,1 millioner kroner ekskl. mva. for statlige myndigheters vare- og tjenestekontrakter og plan- og designkonkurranser

b)

1,75 millioner kroner ekskl. mva. for andre oppdragsgiveres vare- og tjenestekontrakter og plan- og designkonkurranser

c)

44 millioner kroner ekskl. mva. for bygge- og anleggskontrakter.

(2) EØS-terskelverdien er 6,3 millioner kroner ekskl. mva. for kontrakter om særlige tjenester og kontrakter om helse- og sosialtjenester.

Andre endringer

Med det nye regelverket kommer også endringer innen følgende områder:

  • Dialog med markedet før konkurranse
  • Supplering og ettersending av opplysninger
  • Valg av anskaffelsesprosedyre

Du kan lese mer om det nye regelverket her

Følgene av økte terskelverdier

Antallet anbud som publiseres i Doffin antas å gå kraftig ned på grunn av de økte terskelverdiene. Hvordan skal du håndtere det? Mercell tilbyr flere produkter som vil sikre deg forretningsmulighetene.

Dette er situasjonen

Offentlige innkjøpere er etter det nye regelverket ikke pliktige til å kunngjøre anbudet i Doffin når verdien er under 1.1 million kroner.

En stor del av Norges kommuner, fylkeskommuner og statlige virksomheter benytter seg av Mercell KGV (konkurransegjennomføringsverktøy.

De signalene vi har fått fra de proffe offentlige innkjøpere, er at de vil fortsette som før selv om den nasjonale terskelverdien blir vesentlig høyere fra 1. januar. Kunngjøringsstrategi blir lagt i hvert enkelt tilfelle, og bruk av elektronisk verktøy, ikke minst KGV, gjør anskaffelsesprosessen effektiv og i pakt med reglene.

Generelt vil nok mange oppdragsgivere fortsette den kunngjøringspraksis de etter hvert har innarbeidet og som ofte er forankret i interne anskaffelsesregler. Oppdragsgiver vet og ønsker at det skal være konkurranse for å få den beste avtalen. Enhver ansvarsbevisst innkjøper vet at virksomheten er best tjent med å benytte seg av mulighetene til konkurranse, om enn en enkel konkurranse.

Mercell Norge AS

Del av Mercell-gruppen, en av Europas ledende leverandører av elektroniske anbudsverktøy og informasjon mellom innkjøpere og leverandører i det profesjonelle markedet.

Kontakt oss

Klikk her for å gå til support

+47 21 01 88 00