NOR 059-2014 Mulighetsstudie for Regionalt operasjonssenter (ROSIIB)

Hange

02 - Hanketeade TV02
Avatud menetlus
20.10.2014 9:11 (GMT+03:00)
10.11.2014 13:00 (GMT+02:00)
03.11.2014 13:00 (GMT+02:00)
Ei

Hankija

Bergen Kommune Bergen Kommune
Laila Hope Laila Hope
Pb 7700
Pb 7700

5020 BERGEN
Norra
964338531

Hange on lõppenud

Hanke lühikirjeldus

Formålet med mulighetsstudien er å utrede muligheten for å etablere en regional operasjonssentral for samfunnskritiske infrastrukturer, institusjoner og beredskap for Hordalandsregionen. Hensikten med en regional operasjonssentral er å optimalisere samfunnets evne til å oppdage og forhindre eller å respondere på og håndtere beredskapshendelser som kan ramme samfunnskritisk infrastruktur eller samfunnet som sådan. Mulighetsstudien skal avdekke og analysere eventuelle juridiske, økonomiske, IKT-tekniske, beredskapsfaglige eller andre muligheter og begrensninger som er knyttet til en eventuell etablering av et regionalt operasjonssenter. Funnene skal sammenfattes i en rapport som skal danne et godt beslutningsgrunnlag for om det er hensiktsmessig å etablere et realiseringsprosjekt for et operasjonssenter.    

Fagmiljøet innen samfunnssikkerhet og beredskap erkjenner utfordringer knyttet til kontinuerlig å ha tilgjengelig et robust og kompetent operasjonelt nivå i sine beredskapsorganisasjoner. Kostnader begrenser tilgjengeligheten på tilstrekkelig personellkapasitet innenfor en tilfredsstillende mobiliseringstider. Dette er en utfordring som er felles for flere virksomheter med driftsoppgaver knyttet til samfunnskritiske infrastrukturer i Hordalandsregionen. Alle de aktuelle virksomhetene har imidlertid døgnkontinuerlig drift i vaktsentraler som overvåker og sikrer driftskontinuitet. Oppgavene er i det vesentligste knyttet il overvåking av kameraer, systemer og prosesser på monitorer, og er i begrenset grad uløselig tilknyttet eksisterende geografiske lokasjoner.

Det foreligger formentlig en mulighet for å kunne samlokalisere flere av de ulike vaktsentralene, slik av personellet som bemanner disse kan gå sammen om å etablere en operasjonell beredskapsstab dersom en virksomhet, eller regionen som sådan, rammes av en beredskapshendelse. De samlede personellressursene vil trolig ha kapasitet nok til både å bemanne en felles beredskapsstab, og å opprettholde drift av egne primære overvåkingsfunksjoner parallelt. Det er innledningsvis ikke tenkt at den daglige driften av vaktsentralene skal integreres med hverandre, men at det kan legges bedre til rette for samvirke og gjensidig bistand og koordinering når det oppstår beredskapssituasjoner. Det presiseres videre at studien kun omfatter vaktsentraler med ansvar for drift av samfunnskritisk infrastruktur innen kommunale, fylkeskommunale og statlige tjenester, og ikke operasjonssentralene til nødetatene. 

Bergen kommune har identifisert og sondert interessen for mulighetsstudien hos fagmiljøet flere ulike kommunale, fylkeskommunal og statlige offentlige virksomheter, og disse har gitt uttrykk for at de ønsker å delta i studien. Dersom regionen lykkes i å etablere en regional operasjonssentral, vurderer fagmiljøet at regionen vil kunne realisere flere beredskapsfaglige gevinster: bedret reell beredskapsevne med kontinuerlig tilstedeværelse av et robust operasjonelt ledelsesnivå, effektivisering av kommunikasjon, koordinering og ledelse i beredskapssituasjoner, kostnadseffektivitet gjennom stordriftsfordeler og felles beredskapsavtaler, standardisering og samordning av kommunikasjonsmidler, beredskapsdokumentasjon og kompetansehevingstiltak.

Det er ønskelig å leie inn en ekstern prosjektadministrator til mulighetsstudien, som er uavhengig og ikke tilhører noen av de involverte virksomhetene. Prosjektadministrator skal følge og sikre fremdrift i hele mulighetsstudien, og være ansvarlig for utarbeidelse av og for fremleggelse av skriftlig rapport.

Prosjektleder for mulighetsstudien vil være beredskapssjef i Bergen kommune som forvalter de tildelte skjønnsmidlene, og prosjektadministrator vil i prosjekttiden rapportere til prosjektleder.

Mercell Estonia OÜ

Mercelli gruppi kuuluv Euroopa juhtiv e-hanke keskkond vahendab infot ostjate ja tarnijate vahel.

Kontakt

Mercell Eesti kasutajatugi

+372 683 6785
Mercell Estonia OÜ | Põhja puiestee 21C, 10143 Tallinn, Eesti