Demonstraatioympäristö kaatopaikan suoto- ja hulevesien ympäristökuormituksen vähentämiseksi

Hange

Avatud menetlus
07.02.2022 16:03 (GMT+02:00)
21.02.2022 12:00 (GMT+02:00)

Hankija

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Nuutti Teräsalmi Nuutti Teräsalmi
Patteristonkatu 3 D
50100 Mikkeli
Finland
2472908-2

Hange on lõppenud

Hanke lühikirjeldus

Devo – Kaatopaikan suoto- ja hulevesien uudet käsittelymenetelmät ja Deve – Demonstraatioympäristö kaatopaikan suoto- ja hulevesien ympäristökuormituksen vähentämiseksi –kokonaisuuden tavoitteena on kehittää monistettava ja siirrettävä ratkaisu kaatopaikan suoto- ja hulevesien käsittelyyn. Kokonaisuuden tavoitteena on kiinnittää uusia yrityksiä mukaan Ecosairilan kehittämisalustan toimintaan, ja vahvistaa alueen vesien käsittelyyn liittyvää innovaatiotoiminnan ekosysteemiä ja liiketoimintaa.

Devo-hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmiä suoto- ja hulevesien käsittelyyn ja testata eri suodatinmateriaalien soveltuvuutta käsittelyä vaativille vesille. Hankkeessa kehitetään muun muassa raudan ja ammoniumtypen poistamista suotovesistä. Pyrkimyksenä on löytää kustannustehokas ja mahdollisimman huoltovapaa ratkaisu, sekä selvittää tarkemmin ratkaisun markkinapotentiaali.

Deve-hankkeen tavoitteena on perustaa uudenlainen demonstraatioympäristö jäteaseman suoto- ja hulevesien käsittelyyn. Lisäksi tavoitteena on päivittää Ristiinan vanhan kaatopaikan biosuodatuslaitteistoa uudella raudan esipuhdistimella, jonka avulla biosuodatuslaitteiston typenpoistoprosessia saadaan tehostettua.

Hankkeiden toimenpiteet ovat:
TP 1. Deve – Demonstraatioympäristö kaatopaikan suoto- ja hulevesien ympäristökuormituksen vähentämiseksi
TP 2. Demonstraatiokokeet kaatopaikkojen suoto- ja hulevesien käsittelyssä
TP 3. Siirrettävien suodatinratkaisujen & TKI-ympäristöjen kaupallistamismahdollisuudet
TP 4. Viestintä ja raportointi

Hankkeen tuloksena saadaan energiatehokkaita, mahdollisimman huoltovapaita ja skaalautuvia ratkaisuja kaatopaikan suoto- ja hulevesien käsittelyyn. Hankkeen aikana muodostetaan EcoSairilan alueelle sijoittuva suoto- ja hulevesien tutkimusympäristö, jossa yritykset ja tutkimusorganisaatiot voivat testata omia tuotteitaan. Hankkeen toimenpiteiden seurauksena voidaan vähentää pistemäisistä lähteistä peräisin olevaa kuormitusta, jolla saadaan parannettua muun muassa Saimaaseen laskevan veden laatua. Hankkeessa toteutettava demonstraatioympäristö vahvistaa Etelä-Savon alueen asemaa vesiosaajana sekä uusien vedenkäsittelyratkaisujen edelläkävijänä. Deve on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Mikkelin kaupungin yhteishanke. Hankkeiden päärahoittaja on Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta.

Katso tarkempi kuvaus ja hankittavan demonstraatioympäristön vähimmäisvaatimukset Liitteestä 1 "Hankinnan kuvaus".

DEMONSTRAATIOYMPÄRISTÖ – JÄTEASEMAN SUOTO- JA HULEVESIEN KÄSITTELY

Deve-hankkeessa suunnitellaan ja hankitaan demonstraatiomittakaavan siirrettävä tutkimusympäristö, jossa testataan vedenpuhdistustekniikoita sekä suodatinmateriaaleja, joilla voidaan vähentää suoto- ja hulevesistä aiheutuvia ympäristövaikutuksia. Perustettavassa demonstraatioympäristössä tullaan ottamaan huomioon koeympäristön muutettavuus sekä skaalattavuus. Demonstraatioympäristö toteutetaan Metsäsairilan Oy:n lajittelu- ja kierrätyskeskuksen yhteyteen. Näin varmistetaan tutkimuksissa tarvittavan suoto- ja huleveden saatavuus. Hankekokonaisuudessa kehitetään ja toteutetaan kaatopaikan hulevesille soveltuva, siirrettävälle konttiin rakennettava käsittelyjärjestelmä. Käsittelyjärjestelmän suunnittelussa tarkastellaan kohteessa olevien puhdistettavien vesien ominaisuuksia, määriä sekä käyttömahdollisuuksia. Rakennettava kokonaisuus muodostuu seuraavista osista:

1) tulevan veden pumppaus
2) esikäsittelystä (ilmastus, raudan ja kiintoaineen poisto)
3) ilmastus & anaerobinen vaihe typen poistoon liittyen
4) suodattimet ja
5) veden poisto.

Lisäksi järjestelmän monitorointitoimintaa helpotetaan kiinteillä näytteenottopisteillä eri vaiheittain, joka mahdollistaa veden laadun jatkuvatoimisen mittaamisen. Kontti muodostuu seuraavista osista:

1) Tulevan veden pumppaus käsiteltävälle vedelle: mahdollistaa, että konttiin tuodaan käsiteltäväksi muualta vesiä. Maksimivirtaus 2–5 litraa minuutissa.
2) Esikäsittelyvaihe: tulevan veden ilmastus, raudan ja kiintoaineen poisto
3) Ilmastus- ja anaerobinen vaihe: veden hapetus, jolla mahdollistetaan typen poisto aikaiseksi (ammoniumtyppi hapetetaan nitriitiksi, ja tämän jälkeen nitraatiksi, jonka jälkeen anaerobiset olosuhteet mahdollistavat typen vapautumiseen ilmakehään N2)
4) Suodatusvaihe: kaksi rinnakkaista linjaa, joissa 2–3 peräkkäistä suodatusyksikköä. Suodatusyksiköissä voidaan käyttää materiaalina mm. biohiiltä, haketta, muovikappaleita ja shungiitti-mineraalia.
5) Puhdistetun veden poisto

Osioiden suunnittelussa on otettava huomioon, että laitteisto pystytään puhdistamaan kokeiden aikana. esimerkiksi pumppaamalla vettä järjestelmän läpi vastavirtaan. Laitteistolla on mahdollista puhdistaa hule- tai suotoveden sisältämiä ravinteita ja raskasmetalleja. Arviot puhdistustehosta kokonaisfosforin osalta on yli 80 %, typen osalta yli 60 % ja raskasmetallien osalta (muun muassa alumiini, kromi, magnaani) 40–85 % metallista riippuen. Reduktioihin vaikuttaa moni eri tekijä mm. tulevan veden laatu, virtausnopeus, ja käytössä oleva suodatinmateriaalit. Demonstraatioympäristö sijoitetaan hankkeiden toteutuksen aikana EcoSairilaan (Metsäsairila Oy:n alueelle), mutta sitä on mahdollista siirtää myös muihin kohteisiin. Ympäristön on tarkoitus toimia jatkossa yritysten ja tutkimuslaitosten pilot-ympäristönä alueellista, kansallista ja kansainvälistä TKI-työtä tehdessä.

Tilaaja ei hyväksy yli 59 900 euroa (sis. ALV 0 %) meneviä tarjouksia. Huoltopalvelu optiota ei lasketa tähän hintaan.

Hankele lisatud dokumendid

Dokumendi nimi Faili suurus
Tarjouspyyntö.pdf 388 KB

Mercell Estonia OÜ

Mercelli gruppi kuuluv Euroopa juhtiv e-hanke keskkond vahendab infot ostjate ja tarnijate vahel.

Kontakt

Mercell Eesti kasutajatugi

+372 683 6785
Mercell Estonia OÜ | Põhja puiestee 21C, 10143 Tallinn, Eesti