Forskningsprosjekt om SPKs historie

Informācija

12.11.2013 13:44 (GMT+02:00)

Pasūtītājs

Statens pensjonskasse Statens pensjonskasse
Merethe Norheim Morken Merethe Norheim
Slemdalsveien 37,
0373 Oslo
Norvēģija

Lai saņemtu informāciju par iepirkumiem e-pastā, piesakieties, spiežot uz "Saņemt iepirkumu informāciju" lapas lejasdaļā!

Intensjonskunngjøring – forskningsprosjekt om SPKs historie

I 2017 blir Statens pensjonskasse (SPK) 100 år. Ser vi vår historie helt tilbake til opprettelsen av Den almindelige norske Enkekasse for embedsmenn, skriver vi 200 år historie i 2014. Likevel finnes det knapt faglitteratur om offentlig tjenestepensjon generelt og SPKs historie spesielt. Rollen til staten som arbeidsgiver i utviklingen av kollektive pensjons- og velferdsordninger er nær fraværende i eksisterende forskning, inkludert forskning på utviklingen av velferdsstaten i Norge.

SPK ønsker derfor å gjennomføre et forskningsprosjekt om SPKs historie for å belyse den historiske og samfunnsmessige betydningen SPK har og har hatt for norsk pensjonshistorie. Vi tror SPKs historie kan bidra til å dokumentere, belyse og skape forståelse for viktige byggesteiner i det norske velferdssamfunnet – og dagens og fremtidens pensjonspolitiske utfordringer og veivalg.

SPK har valgt å prioritere seks historiske forskningsspørsmål, fordi vi mener de har stor samfunnspolitisk relevans og aktualitet også i dag.

1.Hvilken rolle har offentlig tjenestepensjon spilt som arbeidsgiverpolitisk virkemiddel gjennom historien frem til i dag?

2.Hva var bakgrunnen for å innføre regelen om 30-års opptjeningstid, hva har den betydd og hvorfor står den så sterkt i dag?

3.Hva var bakgrunnen for å innføre særaldersgrensene, hvilke konsekvenser fikk de og hvilke forutsetninger har endret seg frem til i dag?

4.Kriteriene for medlemskap i SPK og kvinnenes stilling

5.Fra fondering til pay as you go: hva skjedde - og hvilke konsekvenser har det hatt for statens evne til å styre pensjonsstatens utgifter?

6.Hvordan har organisasjonen SPK utviklet seg fra etableringen frem til i dag?

Forsknings- og utviklingskontrakt unntatt forskrift om offentlige anskaffelser

Forskrift om offentlige anskaffelser (FOA) § 1-3, 2. ledd bokstav g unntar enkelte forsknings- og utviklingskontrakter (FoU-kontrakter), når oppdragsgiver ikke fullt ut betaler for tjenesten eller den ikke fullt ut tilfaller oppdragsgiver til bruk i hans virksomhet.

For at en FoU-kontrakt skal omfattes av dette unntaket må det foreligge et vesentlig forsknings- eller utviklingselement. Kontrakten må ha til formål å frembringe noe som ikke allerede er tilgjengelig i markedet. Utvikling av ny kunnskap kan være et eksempel.

Et viktig formål med forskningsprosjektet om SPKs historie er å frembringe ny kunnskap om rollen til staten – og kommunene - som arbeidsgiver i utviklingen av kollektive pensjons- og velferdsordninger. I den omfattende litteraturen om fremveksten av både den norske og de skandinaviske velferdsstater har forskerne nesten utelukkende vært opptatt av de universelle velferds- og pensjonsordningene. Kontrasten mellom den politiske statssentreringen og fraværet av interessen for statens rolle som arbeidsgiver er svært påfallende. Det gjelder også i den mer komparativt orienterte velferdsstatsforskningen. Et historieforskningsprosjekt som plasserer SPK i de sosiale, politiske og samfunnsmessige sammenhenger virksomheten har arbeidet innenfor kan bidra til å dokumentere, belyse og skape forståelse for viktige byggesteiner i det norske velferdssamfunnet.

På bakgrunn av det ovenfor nevnte er SPK av den oppfatning at forskningsprosjektet om SPKs historie har et vesentlig forsknings- og utviklingselement.

Videre mener SPK at vilkåret om at tjenesten ikke fullt ut tilfaller oppdragsgiver til bruk i hans virksomhet er oppfylt. Forskningsprosjektet vil ha stor faglig nytteverdi for sentrale myndigheter. I tillegg mener vi også andre samfunnsaktører med ansvar og interesse for fremtidens pensjonssystem i Norge, inkludert partene i arbeidslivet, vil ha nytte av et forskningsprosjekt som tar for seg den historiske utviklingen innenfor et så viktig samfunnsområde som offentlig tjenestepensjon.

På denne bakgrunn anser SPK at vilkårene for å unnta FoU-kontrakter i FOA § 1-3, 2. ledd bokstav g er oppfylt. SPK har derfor til hensikt å inngå kontrakt om gjennomføring av historieforskningsprosjektet direkte med en leverandør uten forutgående kunngjøring.

Kontrakt vil bli inngått med Handelshøyskolen BI, ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering



Kontraktstildeling
Tittel: Forskningsprosjekt om SPKs historie
Dato for kontraktstildeling: 24-11-2013
Antall mottatte tilbud: 1
Kontaktpunkt for leverandøren som har blitt tildelt kontrakten:
Handelshøyskolen BI, ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering, Nydalen, Oslo, NO.

Vēlaties saņemt visaptverošu Jūs interesējošās nozares aktuālo iepirkumu informāciju?

Piesakieties Mercell un saņemiet paziņojumus par jaunākajiem iepirkumiem sev svarīgajās nozarēs 7 dienas bez maksas!

SIA Mercell Latvia

Daļa no Mercell grupas – viens no vadošajiem e-iepirkumu platformu un iepirkumu informācijas piegādātājiem Eiropā.

Par uzņēmumu

Par mums
Kontakti

Sazinaties ar mums

Spiediet šeit, lai dotos uz atbalsta lapu

+371 22720771
SIA Mercell Latvia | Dzirnavu iela 37-43, LV-1010 Rīga, Latvija