Forskningsprosjekt om SPKs historie

Information

11/12/2013 12:44 PM (GMT+01:00)

Buyer

Statens pensjonskasse Statens pensjonskasse
Merethe Norheim Morken Merethe Norheim
Slemdalsveien 37,
0373 Oslo
Norway

Assignment text

Intensjonskunngjøring – forskningsprosjekt om SPKs historie

I 2017 blir Statens pensjonskasse (SPK) 100 år. Ser vi vår historie helt tilbake til opprettelsen av Den almindelige norske Enkekasse for embedsmenn, skriver vi 200 år historie i 2014. Likevel finnes det knapt faglitteratur om offentlig tjenestepensjon generelt og SPKs historie spesielt. Rollen til staten som arbeidsgiver i utviklingen av kollektive pensjons- og velferdsordninger er nær fraværende i eksisterende forskning, inkludert forskning på utviklingen av velferdsstaten i Norge.

SPK ønsker derfor å gjennomføre et forskningsprosjekt om SPKs historie for å belyse den historiske og samfunnsmessige betydningen SPK har og har hatt for norsk pensjonshistorie. Vi tror SPKs historie kan bidra til å dokumentere, belyse og skape forståelse for viktige byggesteiner i det norske velferdssamfunnet – og dagens og fremtidens pensjonspolitiske utfordringer og veivalg.

SPK har valgt å prioritere seks historiske forskningsspørsmål, fordi vi mener de har stor samfunnspolitisk relevans og aktualitet også i dag.

1.Hvilken rolle har offentlig tjenestepensjon spilt som arbeidsgiverpolitisk virkemiddel gjennom historien frem til i dag?

2.Hva var bakgrunnen for å innføre regelen om 30-års opptjeningstid, hva har den betydd og hvorfor står den så sterkt i dag?

3.Hva var bakgrunnen for å innføre særaldersgrensene, hvilke konsekvenser fikk de og hvilke forutsetninger har endret seg frem til i dag?

4.Kriteriene for medlemskap i SPK og kvinnenes stilling

5.Fra fondering til pay as you go: hva skjedde - og hvilke konsekvenser har det hatt for statens evne til å styre pensjonsstatens utgifter?

6.Hvordan har organisasjonen SPK utviklet seg fra etableringen frem til i dag?

Forsknings- og utviklingskontrakt unntatt forskrift om offentlige anskaffelser

Forskrift om offentlige anskaffelser (FOA) § 1-3, 2. ledd bokstav g unntar enkelte forsknings- og utviklingskontrakter (FoU-kontrakter), når oppdragsgiver ikke fullt ut betaler for tjenesten eller den ikke fullt ut tilfaller oppdragsgiver til bruk i hans virksomhet.

For at en FoU-kontrakt skal omfattes av dette unntaket må det foreligge et vesentlig forsknings- eller utviklingselement. Kontrakten må ha til formål å frembringe noe som ikke allerede er tilgjengelig i markedet. Utvikling av ny kunnskap kan være et eksempel.

Et viktig formål med forskningsprosjektet om SPKs historie er å frembringe ny kunnskap om rollen til staten – og kommunene - som arbeidsgiver i utviklingen av kollektive pensjons- og velferdsordninger. I den omfattende litteraturen om fremveksten av både den norske og de skandinaviske velferdsstater har forskerne nesten utelukkende vært opptatt av de universelle velferds- og pensjonsordningene. Kontrasten mellom den politiske statssentreringen og fraværet av interessen for statens rolle som arbeidsgiver er svært påfallende. Det gjelder også i den mer komparativt orienterte velferdsstatsforskningen. Et historieforskningsprosjekt som plasserer SPK i de sosiale, politiske og samfunnsmessige sammenhenger virksomheten har arbeidet innenfor kan bidra til å dokumentere, belyse og skape forståelse for viktige byggesteiner i det norske velferdssamfunnet.

På bakgrunn av det ovenfor nevnte er SPK av den oppfatning at forskningsprosjektet om SPKs historie har et vesentlig forsknings- og utviklingselement.

Videre mener SPK at vilkåret om at tjenesten ikke fullt ut tilfaller oppdragsgiver til bruk i hans virksomhet er oppfylt. Forskningsprosjektet vil ha stor faglig nytteverdi for sentrale myndigheter. I tillegg mener vi også andre samfunnsaktører med ansvar og interesse for fremtidens pensjonssystem i Norge, inkludert partene i arbeidslivet, vil ha nytte av et forskningsprosjekt som tar for seg den historiske utviklingen innenfor et så viktig samfunnsområde som offentlig tjenestepensjon.

På denne bakgrunn anser SPK at vilkårene for å unnta FoU-kontrakter i FOA § 1-3, 2. ledd bokstav g er oppfylt. SPK har derfor til hensikt å inngå kontrakt om gjennomføring av historieforskningsprosjektet direkte med en leverandør uten forutgående kunngjøring.

Kontrakt vil bli inngått med Handelshøyskolen BI, ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering



Kontraktstildeling
Tittel: Forskningsprosjekt om SPKs historie
Dato for kontraktstildeling: 24-11-2013
Antall mottatte tilbud: 1
Kontaktpunkt for leverandøren som har blitt tildelt kontrakten:
Handelshøyskolen BI, ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering, Nydalen, Oslo, NO.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00