Arbeidsrettet tiltak for personer med liten eller ingen skolebakgrunn

Information

23-09-2015 10:56 (GMT+02:00)
03-11-2015 12:00 (GMT+01:00)
Nej
Nej

Indkøber

Tromsø Kommune Tromsø Kommune
Stig Arve Nordby Stig Arve Nordby
Rådhusgata 2
9008 TROMSØ
Norge
940101808

Tidsfristen er overskredet

Kort beskrivelse

Tiltaket er et arbeidsrettet opplæringstilbud for nyankomne med liten eller ingen skolebakgrunn, som aldri har lært å lese og skrive, og som er i ferd med å tilegne seg norsk på et tidlig stadium. Opplæringen skal følge ”Læreplan i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere”, og skal benytte morsmålsstøttet undervisning som en viktig metodikk (disse ressursene kan ses i sammenheng med ”prosjekt ressursgruppe”). Opplæringen skal dekke læreplanens kompetansemål innenfor ”Alfabetiseringsmodul” og deretter innenfor nivå A1 og A2. 50 timer samfunnskunnskap blir gitt på morsmål eller et annet språk deltakeren forstår.

Tiltaket skal være helårlig og på fulltid. Det kan avtales at deltakere her også deltar på  tiltaket ”Introstart”, som en del av sitt fulltidstilbud det første året.

Det må utvises fleksibilitet i tilretteleggingen for differensiert og erfarings basert undervisning. Deltakerne skal utvikle grunnleggende kompetanse i muntlig og skriftlig norsk, få kjennskap til og innsikt i norsk samfunnsliv – med særlig vekt på norsk arbeidsliv. Deltakerne skal få samfunnskunnskap, med særlig vekt på arbeidslivskunnskap, og skal utvikle ferdigheter som er nødvendige for å klare seg i hverdagen og i arbeid.  Den enkelte skal kunne forstå og gjøre seg forstått på norsk, i tillegg til lese-  og skriveferdigheter. Videre er det et mål at den enkelte skal tilegne seg lærestrategier, som danner grunnlag for videre læringsmuligheter etter introduksjonsprogrammet er ferdig.

Det overordnede målet er at deltakerne skal bli kvalifisert til å kunne arbeide i Norge.

Metodisk tilnærming

Metodisk skal opplæringen fokusere på fem ferdigheter i språkutviklingen: samtale, lytte, uttale, skriving og lesing. Videre er det viktig at leverandør har fokus på opplæring i databruk, og at dette er en naturlig del av alle ledd i opplæringen. Det er derfor nødvendig at leverandør kan legge til rette for bruk av smartboard, pc og nettbrett. Disse verktøyene kan brukes til lytting, se og snakke om bilder, skrive i fellesskap, lesing, benytte norskopplæringsprogrammer, lære å surfe på internett og generell dataopplæring.

Suggestopedi er en anerkjent undervisningsmetode som ønskes benyttet i dette tiltaket. Dette er en metode som legger vekt på å benytte alle sanser i opplæringssituasjonen. Rollespill, eksusjoner for å kunne ”se og ta på” virkeligheten tilknyttet de tema man lærer om. Dette gir viktige referansepunkter, og bidrar til at den enkelte får styrkede muligheter til å løse praktiske utfordringer i hverdagen og blir kjent i nærmiljøet (eks lese busstabell, spørre om hjelp, lese priser, forstå skilt etc). Naturlige steder å arrangere slike ekskursjoner til er eks: Rådhuset, ulike arbeidsplasser, museer, brannstasjon, politistasjon, butikker, bank, friluftsområder m.m.

Opplæringen bør  også bygges på at undervisningsmaterialet i stor grad blir egenprodusert – både av lærer og deltaker. Lærer produserer materiale som er tett knyttet til tema i undervisningen, og kan være materiale som er hentet utenfor klasserommet: bilder fra eksursjoner, lokalavisen, timeplaner, møteinnkallinger, oppskrifter, reklame m.m. Materialet som elevene produserer er skriftlige tekster som bygger på det deltakerne har jobbet med i muntlig norsk. Metodisk er dette med grunnlag i ”Lesing på talemålets grunn – LTG” hvilket er anbefalt for lese- og skriveopplæring. Arbeidsprosessen er å snakke, så skrive og til slutt lese, sine egne ord. Dette gir lesetekster med hverdagsnært språk og med ordforrad som er kjent for deltakeren. I tillegg til at deltaker bygger opp sin egen perm med egenprodusert materiell, må hver deltaker ha tekstbøker og arbeidsbøker tilpasset sitt nivå.

Arbeidsforberedende praksis

Andre år i tiltaket er tilmålt fulltids arbeidsforberedende praksis med språkstøttende tjenester. Hvilken praksisplass den enkelte deltaker får tilbud om skal være i tråd med den enkeltes målsetning i sin individuelle plan for introduksjonsprogrammet. Dette tilsier at leverandør må samarbeide tett med den enkelte deltakers programkoordinator.

Tilbudet om praksisplass skal være hensiktsmessig for deltaker med hensyn til videre språkutvikling, og skal være rettet mot et mulig arbeidsforhold.

Leverandør har ansvar for oppfølging av deltaker på arbeidsplassen, og skal sørge for at praksisen bidrar til ytterligere språkprogresjon. Videre må leverandør arrangererfagsamlinger for deltakerne i praksisperioden, slik at gruppen som helhet kan bidra til hverandres læring også i denne perioden. Slike fagsamlinger bør arrangeres minimum hver 4. Uke.

Rapportering

Leverandør må rapportere minimum en gang i måneden til den enkelte deltakers programkoordinator vedrørende status og utvikling. En gang i halvåret skal det være en formell oppdatering vedrørende den enkelte deltaker, med deltaker og programkoordinator til stede.

En gang i halvåret rapporteres det til Flyktningtjenesten om status for hele gruppa.

Pris

Pris tar utgangpunkt i bruk av opptil fire morsmålsstøtter, i tillegg til hovedlærer. Videre er det et utgangspunkt at det er plass til ti deltakere i dette tiltaket til enhver tid, og dersom det er behov for flere plasser kan gruppen utvides med inntill 4 deltakere. Disse betales det da stykkpris for ved utvidelse. Prisen inkluderer utgifter til leie av lokaler, undervisningsmateriell og utstyr.

 

MERK AT KURS ”Introstart”, ”Ressursgruppe” og "Arbeidsrettet tiltak for personer med liten eller ingen skolebakgrunn" VIL BLI VURDERT SAMLET SLIK AT DET VIL BLI VURDERT VALGT 1 LEVERANDØR PÅ DISSE MED FORBEHOLD OM OPPDELING.

Dynamiske dokumenter fra overordnet udbud

Mercell A/S

En del af Mercell, en af Europas ledende aktører inden for formidling af information mellem indkøber og leverandør på det professionelle marked. CVR nr. 25698851

Kontakt

Klik her for at gå til support

+45 63 13 37 00
Mercell A/S | B!NGS
Vesterbrogade 149
, 1620 København V, Danmark