Evaluering av reguleringen av Statnetts utøvelse av systemansvaret

Hankinnan yleistiedot

02 - Vapaavalintainen huomautus sopimuksesta
7.3.2016 17.44 (GMT+02:00)
14.4.2016 13.00 (GMT+03:00)
Ei

Hankintayksikkö

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)
Jørgen B. Lampe Jørgen B. Lampe
Middelthunsgate 29
0368 OSLO
Norja
970205039

Määräaika on umpeutunut

Lyhyt kuvaus

Systemansvaret innebærer et overordnet ansvar for koordinering i planlegging og operativ drift av alle aktører som eier eller driver nett, produksjon, markedsplasser, omsettere og sluttbrukere for å sikre et samfunnsmessig rasjonelt kraftsystem. Statnett er utpekt som systemansvarlig i Norge.

 

Av forskrift om systemansvaret i kraftsystemet (systemansvarsforskriften) fremgår det at formålet med systemansvaret er å legge til rette for et effektivt kraftmarked og en tilfredsstillende leveringskvalitet i kraftsystemet, jf § 1 i systemansvarsforskriften. Reguleringen av systemansvaret er utformet for å bidra til at Statnett og aktørene tar samfunnsøkonomisk rasjonelle valg.

 

Som systemansvarlig er Statnett gitt ansvar og myndighet til å gripe inn i andre aktørers beslutninger innenfor en rekke områder. Systemansvarliges pålegg vil kunne innebære en kostnad for berørte aktører (netteiere, forbrukere og produsenter). Det er viktig at Statnett i utøvelsen av systemansvaret legger til grunn en helhetlig vurdering av kostnader, og nyttevirkninger. I tillegg vil Statnett i rollen som netteier kunne være blant de aktørene som blir berørte av systemansvarliges pålegg. Det er avgjørende for en samfunnsmessig rasjonell utøvelse av systemansvaret at Statnett opptrer nøytralt og ikke-diskriminerende.

 

For at NVE skal kunne føre effektivt tilsyn med utøvelse av systemansvaret er det viktig at det er tilstrekkelig transparens i Statnetts beslutninger. Gjeldende regulering innebærer at Statnett i flere av sine beslutninger er unntatt kravene i forvaltningsloven til forberedelse og klageadgang. Dette øker behovet for transparens i Statnett sin praktisering av systemansvaret, bl.a gjennom at prinsipper for utøvelsen gjøres kjent på forhånd.

 

 

NVE ønsker å gjennomføre en evaluering av om reguleringen av Statnetts utøvelse av systemansvaret, både økonomiske insentiver og direktepålegg, i tilstrekkelig grad sikrer hensynet til transparens og nøytralitet.

Den øvre økonomiske rammen for anskaffelsen er 350 000 kroner, eks. mva. Tilbud over 350 000 kroner, eks. mva. avvises.

 

Hankinta-asiakirjat

Tiedosto Koko
_Konkurransegrunnlag.pdf 90 KB

Mercell Suomi Oy

Osa Mercell-ryhmää, Euroopan johtavaa hankintapalvelujen sekä sähköisen kilpailutusjärjestelman tuottajaa.

Yleistä hankinnoista

Hankintalaki
TED

Yhteydenotto

Klikkaa tästä asiakaspalveluun

+358 207 528 600