Evaluering av reguleringen av Statnetts utøvelse av systemansvaret

Information

02 - Voluntary contract notice
3/7/2016 4:44 PM (GMT+01:00)
4/14/2016 12:00 PM (GMT+02:00)
No

Buyer

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)
Jørgen B. Lampe Jørgen B. Lampe
Middelthunsgate 29
0368 OSLO
Norway
970205039

Closing date has passed.

Short description

Systemansvaret innebærer et overordnet ansvar for koordinering i planlegging og operativ drift av alle aktører som eier eller driver nett, produksjon, markedsplasser, omsettere og sluttbrukere for å sikre et samfunnsmessig rasjonelt kraftsystem. Statnett er utpekt som systemansvarlig i Norge.

 

Av forskrift om systemansvaret i kraftsystemet (systemansvarsforskriften) fremgår det at formålet med systemansvaret er å legge til rette for et effektivt kraftmarked og en tilfredsstillende leveringskvalitet i kraftsystemet, jf § 1 i systemansvarsforskriften. Reguleringen av systemansvaret er utformet for å bidra til at Statnett og aktørene tar samfunnsøkonomisk rasjonelle valg.

 

Som systemansvarlig er Statnett gitt ansvar og myndighet til å gripe inn i andre aktørers beslutninger innenfor en rekke områder. Systemansvarliges pålegg vil kunne innebære en kostnad for berørte aktører (netteiere, forbrukere og produsenter). Det er viktig at Statnett i utøvelsen av systemansvaret legger til grunn en helhetlig vurdering av kostnader, og nyttevirkninger. I tillegg vil Statnett i rollen som netteier kunne være blant de aktørene som blir berørte av systemansvarliges pålegg. Det er avgjørende for en samfunnsmessig rasjonell utøvelse av systemansvaret at Statnett opptrer nøytralt og ikke-diskriminerende.

 

For at NVE skal kunne føre effektivt tilsyn med utøvelse av systemansvaret er det viktig at det er tilstrekkelig transparens i Statnetts beslutninger. Gjeldende regulering innebærer at Statnett i flere av sine beslutninger er unntatt kravene i forvaltningsloven til forberedelse og klageadgang. Dette øker behovet for transparens i Statnett sin praktisering av systemansvaret, bl.a gjennom at prinsipper for utøvelsen gjøres kjent på forhånd.

 

 

NVE ønsker å gjennomføre en evaluering av om reguleringen av Statnetts utøvelse av systemansvaret, både økonomiske insentiver og direktepålegg, i tilstrekkelig grad sikrer hensynet til transparens og nøytralitet.

Den øvre økonomiske rammen for anskaffelsen er 350 000 kroner, eks. mva. Tilbud over 350 000 kroner, eks. mva. avvises.

 

Files (click "Show interest" to get access)

Name Size
_Konkurransegrunnlag.pdf 90 KB

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00