Optimalisert drift av omløpsventiler

Information

02 - Voluntary contract notice
2016-02-22 08:04 (GMT+01:00)
2016-03-11 12:00 (GMT+01:00)
Nej

Inköpare

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)
Jørgen B. Lampe Jørgen B. Lampe
Middelthunsgate 29
0368 OSLO
Norge
970205039

Anbudsfristen har passerat.

Kort beskrivning

Formålet med prosjektet er å øke kunnskapen om hvordan omløpsventiler bør driftes for å ivareta fiskeinteressene nedstrøms kraftverk.

 

Prosjektet skal ta utgangspunkt i dagens kunnskap om tiltak for å unngå stranding av fisk. Basert på dette skal et utvalg på 5-10 kraftverk undersøkes for å evaluere deres driftssystem for omløpsventiler. Utvalget skal bestå av elvekraftverk og kraftverk med reguleringsmagasin. I tillegg bør utvalget bestå av kraftverk i nasjonale laksevassdrag. Ved hvert kraftverk skal det gjøres feltundersøkelser for å avdekke hurtigheten på vannstandsvariasjonene ved utfall/rask nedkjøring av kraftverket. Det skal evalueres hvordan omløpsventilene skal driftes for å unngå brå vannstandvariasjoner under ulike forhold til ulike tider av året. Basert på dette skal man foreslå et best mulig driftssystem for å ivareta fiskeinteressene nedstrøms hvert av kraftverkene. Prosjektet skal også oppsummere hvordan disse problemstillingene løses i vannkraftverk i utlandet og hvordan de aktuelle konsesjonsvilkårene er utformet.

 

Det er vanskelig å dokumentere stranding siden ungfisk sannsynlig vil søke ned i bunnsubstratet når vannet forsvinner. Det er imidlertid forsket på hvor fort vannet kan synke for å unngå stranding. Relevant litteratur må legges til grunn for arbeidet, og skal beskrives i tilbudet.

 

Ved hvert kraftverk gjennomføres følgende undersøkelser:

  • Teknisk løsning og funksjonalitet til omløpsventilen beskrives.

  • Man simulerer et utfall av kraftverket og starter omløpsventilen. Dette gjøres på 3 ulike vannføringer og temperaturer som man antar er utfordrende for funksjonaliteten til omløpsventilen. Ved utfallene skal følgende observeres og måles:

    • Hvilken kapasitet har omløpsventilen når den starter i forhold til tilsiget på aktuelt tidspunkt? Hvordan driftes denne frem til stenging?

    • Hva skjer med vannstanden i inntaksdammen og hvor lang tid tar det før man får overløp?

    • Hvor lang tid tar det før overløpet kommer til kraftstasjonen?

    • Hvor fort synker vannstanden på ulike punkter nedstrøms kraftstasjonen?

 

Feltundersøkelser fra hvert kraftverk sammenfattes og vurderes opp mot hverandre. Verste scenario (vannføring og temperatur) beskrives. Beste tekniske og driftsmessige løsning presenteres.

 

Resultatene sammenlignes med tilsvarende undersøkelser i utlandet.

 

Det er satt av 375 000 NOK ekskl. MVA til prosjektet i 2016. Det forventes et skriftlig utkast til rapport innen 1. desember 2016. Endelig sluttrapport leveres NVE innen 31. januar 2017. I tillegg skal prosjektet presenteres muntlig med PowerPoint presentasjon for NVE etter nærmere avtale når rapporten er innlevert. Kostnadene til dette skal belastes prosjektet.

 

For nærmere beskrivelse av oppdraget, se kravspesifikasjon i bilag 1.

Dokument (klicka på filnamnet för att ladda ner)

Mercell Commerce

Del av Mercellgruppen, en av Europas ledande leverantörer av elektroniska upphandlings- och anbudssystem på den professionella marknaden.

Kontakta oss

Klicka här för att gå till vår support

+46 077 144 02 00
Mercell Commerce | Lindhagensgatan 94, 11218 Stockholm, Sverige