Evaluering av kvalitetsbasert finansiering

Information

Open procedure
30.10.2014 18:40 (GMT+01:00)
01.12.2014 12:00 (GMT+01:00)

Buyer

Helsedirektoratet Helsedirektoratet
Susanne Hadler Susanne Hadler
Postboks 7000 St. Olavs plass
0130 Oslo
Norway
983544622

Closing date has passed.

Short description

Kvalitetsbasert finansiering (KBF) ble innført januar 2014 som en forsøksordning for spesialisthelsetjenesten. Formålet er å bruke økonomiske insentiver til å øke måloppnåelse i kvalitets- og pasientsikkerhetsarbeidet samlet sett, jamfør stortingsmelding 10 (2012-2013) «God kvalitet-trygge tjenester». Dette gjøres ved at en andel av de regionale helseforetakenes (RHF) inntekter gjøres avhengig av måloppnåelse på fire prestasjonsmål (datakompletthet, minimumsnivå, plassering og forbedring) for 33 ulike kvalitetsindikatorer. Meldingen spesifiserer at en ordning med kvalitetsbasert finansiering ikke vil innføres på permanent basis før det er foretatt en helhetlig evaluering. Det er Helsedirektoratet som bestiller evalueringen og som vil stå for finansieringen.

Hovedformålet vil være å evaluere KBF-ordningens effekt i henhold til formålet med ordningen, dvs. KBF sin innvirkning på den helhetlige kvalitets- og pasientsikkerhetsarbeidet i spesialisthelsetjenesten. Kvalitetsarbeid forutsetter at data har en slik kvalitet som gjør at den faktisk måler kvalitet på en god måte. Ettersom ordningen er et oppgjør mellom stat og RHF og har vært rettet mot ledelsen i RHFene vil evalueringen fokusere på kvalitetsarbeidets forankring på dette nivået og i hvilken grad KBF er et egnet virkemiddel for å sette kvalitet på agendaen hos RHFene. Samtidig utføres helsetjenestene i helseforetakene og en vurdering av KBF som virkemiddel for økt fokus på kvalitet på dette nivået vil også være av interesse. En annen del av evalueringen vil være å undersøke om KBF modellen har vært hensiktsmessig utformet og dermed har greid å motivere til høyere måloppnåelse. Dette vil blant annet innebære en vurdering av størrelsen på midlene som er tildelt KBF og prestasjonsmålene som kriterier. Tilslutt vil det være viktig å kartlegge i hvilken grad KBF har vridningseffekter hvor de inkluderte kvalitetsindikatorene blir prioritert på bekostning av andre kvalitetsindikatorer eller om det eksisterer positive ringvirkninger i kvalitets og pasientsikkerhetsarbeidet. Resultatene vil hovedsakelig brukes i en vurdering om ordningen skal videreføres og deretter til en eventuell justering av ordningen, men vil også være et bidrag til litteraturen om effekten av pay for performance ordninger i helsetjenesten.

For denne anbudsprosessen benytter oppdragsgiver Visma TendSign. For å melde din interesse på dette anbudet og få tilgang til dokumenter, skal du kopiere og lime inn lenken i din nettleser.

https://tendsign.no/doc.aspx?ID=64188

Alle tilbud skal leveres elektronisk via Visma, visma.no/tendsign innen tilbudsfristen. Er du ikke bruker hos Visma eller har spørsmål knyttet til funksjonalitet i verktøyet (som for eksempel hvordan du skal gi tilbud), ta kontakt med Visma Support på tlf: 0047 4000 6814 eller på e-post til: support.tendsign@visma.no

Det anbefales at tilbudet leveres i god tid før fristens utløp. Skulle det komme tilleggsinformasjon fra oppdragsgiver som fører til at du ønsker å endre tilbudet ditt før tilbudsfristen utgår, kan du gå inn og åpne tilbudet, gjøre eventuelle endringer og levere på nytt helt inntil tilbudsfristen utgår. Det siste leverte tilbudet regnes som det endelige tilbudet.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00