Landsdekkende kommunikasjon - Intensjonskunngjøring

Hange

Negotiated procedure without prior call for competition
12.04.2024 14:00 (GMT+03:00)

Hankija

Norsk Tipping AS Norsk Tipping AS
Erik Johannesen Erik Johannesen
Postboks 4414
2325 Hamar
Norra
925836613

Eesmärk

1 - Introduksjon – beskrivelse av tjenesten

Norsk Tipping planlegger å inngå avtale for kjøp av landsdekkende kommunikasjon fra Telia Norge AS (Tidligere TDC AS) (Anskaffelse, NT-0050-16). Avtalen innebærer levering av kommunikasjon mellom Norsk Tippings terminaler og hovedkontoret. En terminal er en spilleterminal plassert hos kommisjonær.

Det er forhandlet med Telia Norge AS om en forlengelse av dagens driftsavtale, NT-0050-16. Den opprinnelige avtalen gjelder frem til 31.03.2025.

Forlengelsen av avtalen innebærer at driftsavtalen vil fortsette å løpe etter den opprinnelige utløpsdatoen, med en varighet på 3 år fra og med 01.04.2025.

2 - Rettslig vurdering – begrunnelse for intensjonskunngjøringen

Anskaffelsesregelverket har til formål å fremme effektiv bruk av samfunnets ressurser, jf. Anskaffelsesloven § 1. I dette tilfellet har Norsk Tipping gjennomført en vurdering og anser en forlengelse av dagens avtale med Telia Norge AS for å være den mest effektive bruken av samfunnets ressurser.

Det følger av anskaffelsesforskriften (FOA) § 28-1 bokstav f at oppdragsgiver lovlig kan foreta en endring i en kontrakt uten å gjennomføre konkurranse dersom det gjøres endringer som «ikke er vesentlige».

Videre følger det av FOA § 28-2 at en endring alltid er vesentlig dersom endringen gjelder nye betingelser som ville ha ført til at andre leverandører potensielt kunne ha deltatt, eller at en annen leverandør kunne ha blitt tildelt kontrakten. Videre vil en endring alltid være vesentlig dersom den endrer kontraktens økonomiske balanse til fordel for leverandøren eller utvider kontraktens omfang betydelig.

Spørsmålet blir dermed hvilken betydning endringen ville fått dersom den var kjent på konkurransetidspunktet for den opprinnelige utlysningen. Den opprinnelige kontrakten ble inngått den 1. april 2017 etter en forutgående anskaffelse. Avtalens varighet var oppgitt til minimum 4 år, med mulighet for forlengelse for ett år av gangen, inntil kontrakten hadde vart i totalt 8 år.

På tidspunktet for forrige anskaffelse var det ingen planer om å legge ned dagens terminalløsning, og det var en forutsetning at man skulle ut på ny anskaffelse for samme tjeneste når avtaleperioden var gått ut, 01 april 2025. Nå er det imidlertid slik at Norsk Tipping har besluttet å legge ned dagens terminalløsning. Pr dags dato teller antall terminaler 2990. Dette antallet reduseres fra måned til måned og er forventet å gå i null i løpet av året 2027. Hva startantallet utgjør 31.03.2025 er vanskelig å si nå, men om dagens utvikling fortsetter vil det være betydelig lavere enn 2990.

Dette er dermed et viktig premiss inn i endringen som nå er tenkt gjennomført i den forlengede avtalen med Telia. Norsk Tipping anser det ikke for sannsynlig at flere leverandører ville deltatt i konkurransen dersom denne endringen med utfasing var kjent på tilbudstidspunktet, jf. FOA § 28-2 bokstav a.

Norsk Tipping mottok videre tilbud fra to aktører, noe som var forventet. Etter Norsk Tippings vurdering ville endringen heller ikke medført at en annen leverandør ville ha vunnet konkurransen.

På den andre siden kan det argumenteres for at 3 år er en relativt sett lang forlengelse opp mot opprinnelig avtaletid på 8 år. Et viktig motargument er at i treårsperioden skal altså terminalløsningen fases ut og gå i null. Skulle Norsk Tipping nå gått ut på ny konkurranse ville både en ny tilbyder og Norsk Tipping bruke store summer på å implementere ny løsning, samt erstatte fullt brukbar hardware med ny. I dette perspektivet blir 3 år svært kort tid. Norsk Tipping anser dette for å være en lite bærekraftig løsning, både økonomisk og miljømessig (Tildelingskriteriet Miljø og bærekraft 30%). På denne bakgrunn anser Norsk Tipping at den avtalte forlengelsen ikke utvider kontraktens omfang betydelig, jf. FOA § 28-2 bokstav c.

Etter hvert som antall terminaler reduseres, så vil også leverandørens godtgjørelse reduseres. Endringen vil dermed ikke endre kontraktens økonomiske balanse til fordel for leverandøren, jf. FOA § 28-2 bokstav b.

3 - Vurdering av alternativer mht. konkurranse

Norsk Tipping har vurdert muligheten for å utlyse ny konkurranse om levering av landsdekkende kommunikasjon. Som nevnt over ville dette vært en kortvarig kontrakt, sett opp mot kostnadene som kreves for gjennomføring av ny konkurranse og implementering. Norsk Tipping har estimert hva denne kostnaden vil være, se vurdering nedenfor.

For å kunne levere kommunikasjon må det etableres ny infrastruktur. Det dreier seg om linjer, aksesspunkter, konfigurasjon, mm. Dette betyr at en eventuell ny leverandør vil måtte investere betydelig i ny infrastruktur. Ny infrastruktur (drift og trafikk-kostnader ikke medtatt) for 2900 kommisjonærer er estimert til en kostnad i sjiktet 15 til 20 mnok. I tillegg vil en ny avtale måtte ha en regulering som relativt raskt nedskalerer antall kommisjonærer. Kostnaden for implementering av ny leverandør vil dermed nærme seg totalkostnaden for selve tjenesten over disse tre årene.

Norsk Tipping anser dette for å være en løsning som ikke fremmer effektiv bruk av samfunnets ressurser, jf. anskaffelsesloven § 1, og mener at det alternative caset vanskelig kan forsvares sett fra et økonomisk, samt kommersielt perspektiv.

4 - Kontraktens verdi, for de 3 siste årene av avtalen

Per dags dato har eksisterende avtale et omfang på mindre enn 18 MNOK pr. år.

Med forventet reduksjon i antall terminaler, som forventes å treffe nullpunktet i 2027, er den økonomiske verdien estimert til totalt 25-30 MNOK. Estimatet gjelder eksisterende avtales sluttdato (31.03.2025) og ut året 2027.

Mercell Estonia OÜ

Mercelli gruppi kuuluv Euroopa juhtiv e-hanke keskkond vahendab infot ostjate ja tarnijate vahel.

Kontakt

Mercell Eesti kasutajatugi

+372 683 6785
Mercell Estonia OÜ | Põhja puiestee 21C, 10143 Tallinn, Eesti