Teknisk/økonomisk utredning med vurdering av behov for koordinering mellom regional- og distribusjonsselskap (DSOer) i planlegging og drift

Information

02 - Voluntary contract notice
6/3/2016 4:05 PM (GMT+02:00)
6/24/2016 12:00 PM (GMT+02:00)
No

Buyer

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)
Jørgen B. Lampe Jørgen B. Lampe
Middelthunsgate 29
0368 OSLO
Norway
970205039

Closing date has passed.

Short description

Dagens regelverk innebærer at Statnett i prinsippet er systemansvarlig i hele nettet. Oppgaver, ansvar, rettigheter og plikter i henhold til forskrift om systemansvaret er i all hovedsak begrenset til regional- og sentralnett. I praksis koordinerer Statnett planlegging og drift i sentralnett og deler av regionalnettet. For det øvrige regionalnettet og distribusjonsnettet er koordineringen i større grad avhengig av eventuelle lokale initiativ på tvers av konsesjonsgrenser og eierskap.

Behovet for koordinering både i planlegging og drift er i økende grad tilstede i regional- og distribusjonsnettet. Tilknytning av ny produksjon i distribusjonsnettet, ønske om økt utnyttelse av fleksibilitet hos strømforbrukere og fokus på effektiv utnyttelse og utvikling av nettet, fører i mange tilfeller til behov for avklaring om forhold knyttet til både nettplanlegging og drift hos tilgrensende konsesjonærer. Det gjelder både regionalnett og distribusjonsnett.

I tilfeller med ulike nettselskap som eier regionalnett og distribusjonsnett er det i dag i liten grad formalisert pålagt koordinering i planlegging og drift. Flyten mellom nettnivåene har historisk i stor grad gått fra regionalnett til distribusjonsnettet, noe som har begrenset koordineringsbehovet. Utbygging og tilknytning av produksjon i distribusjonsnettene og en målsetting om i større grad å utnytte fleksibiliteten i distribusjonsnettene, så vil bl.a. flyten oftere kunne gå fra distribusjonsnettene til regionalnettet. Dermed påvirkes regionalnettene i større grad av driftsbeslutninger i distribusjonsnettet. Denne endringen i bruken av nettet vil i økende grad fører til et behov for koordinering.

NVE ønsker en teknisk/økonomisk rapport/utredning med vurdering av behovet for pålagt koordinering mellom regional- og distribusjonsnettselskap i planlegging og drift, eventuelle barrierer for koordinering, mulig organisering, synergier ved ulike koordineringsoppgaver og fordeling av oppgaver mellom systemansvarlig og regionalkoordinator.

 

Files (click "Show interest" to get access)

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00