Gjennomføring av fagprøve for helsefagarbeidere utdannet utenfor EØS og Sveits

Information

4/4/2016 10:16 PM (GMT+02:00)

Buyer

HELSEDIREKTORATET HELSEDIREKTORATET
Ingrid Køhler Knutsen Ingrid Køhler Knutsen
Universitetsgata 2
0130 OSLO
Norway
983 544 622

Assignment text

Helsedirektoratet ønsker å inngå avtale med leverandør av fagprøve for helsefagarbeidere. Formålet med prøven er å teste kvalifikasjonene til personer som allerede har gjennomført og bestått tilsvarende utdanning/opplæring i land utenfor EØS og Sveits. Leverandøren som velges skal utvikle, gjennomføre og administrere fagprøven. Det er behov for kapasitet til å avvikle fagprøve for inntil 1200 kandidater per år.

Anskaffelsen er omfattet av lov om offentlige anskaffelser av 16. juli 1999 nr. 69 og forskrift om offentlig anskaffelser av 7. april 2006 (FOA).   

  

For denne anskaffelsen gjelder FOA del I og III.   

  

Denne anskaffelsen følger prosedyren for åpen anbudskonkurranse. Dette er en anskaffelsesprosedyre som ikke tillater forhandlinger.

Helsedirektoratet er et fagdirektorat og myndighetsorgan som ligger under Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Direktoratet er etatsstyrt av HOD og oppgavene beskrives i statsbudsjett, tildelingsbrev og i enkeltoppdrag. Helsedirektoratet er delt inn i divisjoner og avdelinger.

Denne anskaffelsen er forankret i Avdeling utdanning og personellplanlegging, som ligger i Divisjon for kompetanse og personell.

Visjonen til Helsedirektoratet er God helse og gode liv. For mer informasjon,

se www.helsedir.no

Navn - ansvarlig for anskaffelsen: Tone Aursland

Telefon: + 47 97 12 05 69

Epost: anskaffelser@helsedir.no 

All kommunikasjon mellom leverandør og oppdragsgiver skal rettes til oppdragsgivers kontaktperson via "Spørsmål og svar"-funksjonen i vår elektroniske anbudsløsning.  

  

Alle spørsmål og svar vil bli gjort tilgjengelig for samtlige tilbydere, i anonymisert form.  

  

Henvendelser mottatt senere enn 5 arbeidsdager før innleveringsfristen for tilbudet vil ikke bli besvart.

Helsedirektoratet ønsker å inngå avtale med leverandør av fagprøve for helsefagarbeidere. Formålet er å teste kvalifikasjonene til personer som allerede har gjennomført og bestått tilsvarende utdanning (inkludert avsluttende eksamen/prøve) i land utenfor EØS og Sveits. Bakgrunnen er endringer i regelverket for autorisasjon av helsepersonell, som medfører at det stilles tilleggskrav for autorisasjon i Norge. Se høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i kapittel 1.1.

Det overordnede formålet for den nye godkjenningsordningen er å sikre at helsepersonell med utdanning fra land utenfor EØS og Sveits har de kvalifikasjoner som forutsettes for å ivareta hensynet til pasientsikkerhet og kvalitet på tjenestene. Fagprøven er ett av flere tilleggskrav. De øvrige (språktest, kurs i nasjonale fag og legemiddelhåndtering) ivaretas i egne avtaler som Helsedirektoratet har inngått.

Varighet for fagprøve for helsefagarbeidere skal være inntil en dag. Gjennomføring skal skje minst to ganger per år, eventuelt løpende. Varighet avhenger av hvilken/hvilke modeller leverandøren velger å tilby, se kapittel 2 for flere detaljer.

Leverandøren skal utvikle, gjennomføre og administrere fagprøven.

Det er estimert at om lag 1 200 kandidater per år vil gjennomføre fagprøven. Estimatet er usikkert, se kapittel 2.6 for flere detaljer.

Se kap. 2.7 og kap. 3 for informasjon om avtalens økonomiske ramme og varighet.

Konkurransen er kunngjort på DOFFIN-databasen - se www.doffin.no og i TED-basen.

Evaluering: Uke 17 -18

Anskaffelsen skal reguleres av kontraktsvilkår med tilhørende bilag.

Det tas forbehold om Stortingets bevilgninger for hvert år i avtaleperioden.

Skatteattest

Kvalifikasjonskrav: Leverandøren må ha oppfylt sine forpliktelser med hensyn til betaling av skatt og arbeidsgiveravgift i henhold til lovbestemmelsene.  

    

Dokumenteres ved: Skatteattest. Attesten skal ikke være eldre enn 6 måneder regnet fra tilbudfristens utløp. Eventuelle restanser eller andre misligheter må begrunnes. Dersom leverandøren planlegger å benytte underleverandører må skatteattest også leveres for disse

HMS Egenerklæring

Kvalifikasjonskrav: Leverandøren skal stå inne for at foretaket arbeider systematisk for å oppfylle kravene i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen og ved at de tilfredsstiller internkontrollforskriften. Leverandøren skal videre bekrefte at virksomheten er lovlig organisert i henhold til gjeldende skatte- og arbeidsmiljøregelverk når det gjelder ansattes faglige og sosiale rettigheter, og skal akseptere at oppdragsgiver blir gitt rett til å gjennomgå og verifisere foretakets system for ivaretakelse av helse, miljø og sikkerhet.   

   

Dokumenteres ved: HMS egenerklæring signert av daglig leder og representant for de ansatte. Skjema ligger som vedlegg i konkurransegrunnlaget.

Firmaattest

Krav: Leverandøren skal være et lovlig etablert firma.  

  

Dokumentasjonskrav: For norske selskaper: Firmaattest fra Brønnøysundregistrene. For utenlandske firmaer: Godtgjørelse på at selskapet er registrert i bransjeregister eller foretaksregister som foreskrevet i lovgivningen i det land hvor leverandøren er etablert.

Årsregnskap

Krav: Leverandøren skal ha økonomisk og finansiell kapasitet til å gjennomføre leveransen/kontrakten    

    

Dokumentasjonskrav:   

      

Kredittvurdering/rating, ikke eldre enn 12 måneder, og som baserer seg på siste kjente regnskapstall. En rating skal være utført av offentlig godkjent kredittvurderingsinstitusjon. Minimumskrav - leverandør skal være kredittverdig.

Gjennomføringsevne og kapasitet

Krav: Leverandøren skal ha tilstrekkelig gjennomføringsevne og kapasitet.

Dersom leverandøren planlegger å overlate deler av kontrakten til underleverandører, skal det gis en kort beskrivelse av underleverandørene og hvilken del/ hvilke deler av oppdraget underleverandør skal utføre. Det stilles samme krav til underleverandør som til hovedleverandør.   Oppdragsgiver forbeholder seg retten til å underkjenne valg av underleverandør. Eventuelle økonomiske krav fra underleverandører eller omkostninger i denne forbindelse skal bæres av leverandøren.

Ettersom anbudsløsningen ikke har støtte for signering av tilbud med elektronisk sertifikat forutsetter løsningen at leverandøren skriver ut et tilbudbekreftelsesbrev for å bekrefte sitt tilbud. 

 Leverandøren må erklære at samtlige vilkår som oppstilles i dette konkurransegrunnlaget er akseptert. 

 Skriv ut tilbudsbekreftelsebrevet, signer av bemyndiget person og vedlegg dette som pdf-dokument i tilbudet. 

Tilbudet skal innleveres gjennom den elektroniske anbudsløsningen. Tilbudet utgjør leverandørens besvarelse av de spørsmål og beskrivelser som er oppstilt i konkurransegrunnlaget med eventuelle vedlagte dokumenter utover det som er kravene i konkurransegrunnlaget.

Alle avvik fra konkurransegrunnlaget skal være presise, entydige og klart fremgå av tilbudet slik at oppdragsgiver kan vurdere disse uten kontakt med leverandøren, jf. FOA § 20-3.   

   

Leverandøren kan ikke inngi tilbud som inneholder vesentlige avvik fra kravspesifikasjonene i kunngjøringen eller konkurransegrunnlaget, jf. FOA § 20-13 (1) bokstav e. Dersom tilbudet inneholder avvik som isolert sett ikke er vesentlige, kan det likevel etter en konkret vurdering føre til at avvikene samlet sett anses som vesentlige.   

   

Eventuelle forbehold skal spesifiseres nedenfor.  Forbehold som fremgår andre steder i tilbudet, men som ikke er spesifisert i tilbudsbrevet, kan ikke gjøres gjeldende av leverandøren og vil bli sett bort fra ved evaluering av tilbudene.    

Leverandøren kan ikke ta vesentlige forbehold mot kontraktsvilkårene, jf. FOA § 20-13 (1) bokstav d. Dersom leverandøren har forbehold som isolert sett ikke er vesentlige, kan det likevel etter en konkret vurdering føre til at forbeholdene samlet sett anses som vesentlige. 

Tilbudets delpriser og totalpris skal oppgis i tilbudet, se vedlagt kostnadsoppstilling som skal fylles ut.

Oppdragsgiver skal etter FOA § 20-12 (1) avvise leverandører som blant annet:    a) ikke oppfyller krav som er satt for leverandørens deltakelse i konkurransen     

b) har unnlatt å innlevere skatteattester     

c) har unnlatt å innlevere HMS-egenerklæring     

     

Oppdragsgiver kan avvise leverandører dersom vilkårene i FOA § 20-12 (2) er tilstede.     

 

Oppdragsgiver skal etter FOA § 20-13 (1) avvise tilbudet når det blant annet:  a) ikke er levert innen den fastsatte tilbudsfristen      

b) inneholder vesentlige avvik fra konkurransegrunnlaget      

c) inneholder vesentlige forbehold mot kontraktsvilkårene      

      

Oppdragsgiver kan avvise tilbudet dersom vilkårene i FOA § 20-13 (2) er tilstede.

Tildelingen skjer på grunnlag av hvilket tilbud som er det økonomisk mest fordelaktige, basert på kriteriene beskrevet i kravspesifikasjonen og vektingsmodellen beskrevet nedenfor.

Relativ vekting

Den relative vektingsmodellen bygger på at man sammenligner det enkelte tildelingskriteriet på tilbudene.

De(t) økonomisk mest fordelaktige tilbudet/tilbudene velges ut ved at oppdragsgiveren angir priskriterium/-er og kvalitetskriterium/-er og vekter disse opp mot hverandre. Den laveste prisen får maks poeng, mens de øvrige prisene tilordnes poeng i forhold til den laveste tilbudsprisen.Tilsvarende gis det beste tilbudet på det enkelte kvalitetskriterie.

Oppdragsgiver forbeholder seg retten til å avlyse konkurransen dersom det foreligger saklig grunn, jf. FOA § 21-1 (1)  

  

Saklig grunn vil her typisk kunne være manglende konkurranse, uventede endringer i bevilgningene etc.  

  

Oppdragsgiver kan forkaste alle tilbudene dersom resultatet av konkurransen gir saklig grunn for det, jf. FOA § 21-1 (2)

I tillegg til meddelelsen som skal gis ved kontraktstildeling, skal oppdragsgiver gi skriftlig melding med en kort begrunnelse dersom: 

• tilbudet avvises eller oppdragsgiver beslutter å forkaste samtlige tilbud eller avlyse konkurransen. 

 

Leverandøren kan skriftlig anmode om en nærmere begrunnelse for: 

• hvorfor tilbudet er avvist eller 

• hvorfor tilbudet ikke ble valgt 

 

Oppdragsgiver plikter å svare på denne henvendelsen senest 15 dager etter at anmodningen er mottatt.

For allmennhetens innsyn i tilbud og anskaffelsesprotokoll gjelder lov av 19. mai 2006 nr 16 om rett til innsyn i dokumenter i offentlig virksomhet. Tilbud og protokoller avskjermes etter off. loven § 23 3. ledd frem til valg av leverandør. Etter valg av leverandør unntas taushetsbelagte opplysninger etter forvaltningsloven § 13 jfr forskrift    

LOA § 3-6.       

      

Leverandøren må selv vurdere og merke tekst og opplysninger i tilbudet som anses som drifts- og forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde. Oppdragsgiver har likevel rett og plikt til å vurdere om opplysningene kan holdes hemmelig i hht off.loven etter forvaltningsloven § 13 jfr forskrift LOA § 3-6.

Helsedirektoratet ønsker å inngå avtale med leverandør av fagprøve for helsefagarbeidere. Formålet er å teste kvalifikasjonene til personer som allerede har gjennomført og bestått tilsvarende utdanning (inkludert avsluttende eksamen/prøve) i land utenfor EØS og Sveits. Bakgrunnen er endringer i regelverket for autorisasjon av helsepersonell, som medfører at det stilles tilleggskrav for autorisasjon i Norge. Se høringsnotat fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i kapittel 1.1.

Det overordnede formålet for den nye godkjenningsordningen er å sikre at helsepersonell med utdanning fra land utenfor EØS og Sveits har de kvalifikasjoner som forutsettes for å ivareta hensynet til pasientsikkerhet og kvalitet på tjenestene. Fagprøven er ett av flere tilleggskrav. De øvrige (språktest, kurs i nasjonale fag og legemiddelhåndtering) ivaretas i egne avtaler som Helsedirektoratet har inngått.

Varighet for fagprøve for helsefagarbeidere skal være inntil en dag. Gjennomføring skal skje minst to ganger per år, eventuelt løpende. Varighet avhenger av hvilken/hvilke modeller leverandøren velger å tilby, se kapittel 2 for flere detaljer.

Leverandøren skal utvikle, gjennomføre og administrere fagprøven.

Det er estimert at om lag 1 200 kandidater per år vil gjennomføre fagprøven. Estimatet er usikkert, se kapittel 2.6 for flere detaljer.

Se kap. 2.7 og kap. 3 for informasjon om avtalens økonomiske ramme og varighet.

2Leveransen

2.1Oppdragsgivers behov

Ny godkjenningsordning medfører behov for leverandør av fagprøve for helsefagarbeidere med utdanning fra land utenfor EØS og Sveits. Det er mest ønskelig med èn leverandør. Av kapasitetsmessige hensyn kan det bli nødvendig med flere. Estimert antall kandidater med behov for fagprøve er om på lag 1 200 per år. Estimatet er usikkert: Ny ordning medfører nye krav og kandidatene må selv betale vesentlige deler av kostnadene, noe som kan føre til færre kandidater. At Norge står overfor økt innvandring, kan medføre at antall kandidater kan øke.

I denne sammenheng er «fagprøve» definert som en fagspesifikk praktisk, muntlig og skriftlig prøve. Den skal være mindre omfattende og av kortere varighet enn ordinær fagprøve for lærlinger i helsearbeiderfaget , og mindre komplisert enn fagprøver for helsepersonell (sykepleiere, leger, tannleger) med høyere utdanning .

Fagprøvens formål er å kontrollere om kandidatene har samme/tilsvarende teoretiske og praktiske kunnskaper og ferdigheter som kandidater med fullført norsk utdanning (inkludert avsluttende eksamen/ordinær fagprøve) forventes å ha. Den skal bidra til å avdekke faktiske mangler i kandidatens kompetanse, fungere som kvalitetssikring av jevngodhetsvurdering av utdanningsdokumenter og bidra til å avdekke om beslutning om jevngodhet er fattet på grunnlag av falske/forfalskede dokumenter.

Fagprøven for helsefagarbeidere skal gjennomføres på inntil en arbeidsdag, og den skal være en fagspesifikk praktisk muntlig og skriftlig prøve som måler om søkeren har tilsvarende teoretiske og praktiske kunnskaper som kreves for norsk eksamen i faget, jf. Læreplan i helsearbeiderfaget Vg3: http://www.udir.no/kl06/HEA3-01/.

Leverandøren må ha kompetanse til og system for, kontinuerlig oppdatering av opplegg og innhold i fagprøven i tråd med til enhver tid gjeldende teoretiske og praktiske krav som følger av norsk utdanning i helsearbeiderfaget.

I kapittel 2.2 beskrives tanker om mulige løsningsalternativer (Modell A og B) som kan gjennomføres i tjenestene med reelle pasienter/brukere. Det er også skissert en form for iscenesatt prøve med virtuelle pasienter/brukere (Modell C). Videre er det listet opp eksempler med overføringsverdi. Andre modeller kan også være aktuelle.

Tilbudet kan omfatte en eller flere modeller. Dersom det ikke legges opp til løpende gjennomføring (f eks Modell A) må gjennomføring skje minst to ganger per år. Årsaken er at hver enkelt kandidat skal ha mulighet til å gjennomføre fagprøven to ganger i året.

Fagprøven må fortrinnsvis være klar for første gjennomføring i løpet av høsten 2016. Dersom dette ikke er mulig, bes leverandøren å angi første mulige tidspunkt for gjennomføring. Gjennomføring skal skje minst to ganger per år, eventuelt løpende.

2.2Gjennomføring, organisering, kapasitet – mulig behov for ulike modeller

Mulig gjennomføring i tjenestene med reelle pasienter/brukere (Modell A og B)

Det er ikke kjent om alle kandidater som i dag søker om autorisasjon med utdanning utenfor EØS og Sveits er ansatt i helse- og omsorgstjenestene på søknadstidspunktet. Omkring 25 % av de ansatte i tjenestene regnes i statistikken som ufaglærte og kan tenkes å melde seg til fagprøve. Gjennomføring på den enkeltes arbeidssted (Modell A) kan være en mulig løsning.

Det foreligger ikke en oversikt over antallet kandidater uten et ansettelsesforhold i tjenestene med utdanning utenfor EØS og Sveits. Uansett antall må disse ha anledning til å gjennomføre fagprøven på lik linje med de som eventuelt har ansettelse. For kandidater uten arbeid i tjenestene kan gjennomføring på utvalgte arbeidssteder minst to ganger pr år (Modell B) være en mulig løsning. Hvis en slik modell velges, kan utviklingssentre for sykehjem og hjemmetjenester (www.utviklingssenter.no) være mulig arena for gjennomføring. Leverandøren må i så fall undersøke dette og tilbudet må omfatte intensjonsavtaler.

Mulig gjennomføring med iscenesatte pasient-/brukersituasjoner (Modell C)

En tredje løsning kan være å gjennomføre fagprøven som en iscenesatt prøve, der den enkelte kandidat løser oppgaver i en iscenesatt situasjon med virtuelle pasienter/brukere (f. eks med innleide personer i rollen som pasient). Universitetet i Oslo har i flere år gjennomført en slik form for prøve for utenlandsmedisinere (OSCE-test; Objective Structural Clinical Examination). Høgskolen i Buskerud og Vestfold gjennomfører en lignende prøve for sykepleierstudenter. For helsefagarbeidere har de siste årene blitt arrangert yrkeskonkurranser som omfatter lignende elementer. Under er en ikke uttømmende liste over modeller med mulig overføringsverdi:

•UiOs prøve for medisinere med utdanning fra land utenfor EØS: http://www.med.uio.no/om/aktuelt/arrangementer/medisinsk-fagprove/fagprove-utenlandsmedisinere-2013.html

•HBVs fagprøve for sykepleierstudenter og fagprøven de for tiden utvikler for sykepleiere med utdanning fra land utenfor EØS og Sveits. Kontakt Vibeke.Narverud.Nyborg@hbv.no.

•Yrkeskonkurranser (fylkes-, Norges- og Verdensmesterskap), se: http://worldskills.no/helsefagarbeider/helsefagarbeider-article328-211.html. Eks på oppgaver: http://worldskills.no/konkurransoppgaver/eksempler-paa-konkurransoppgaver-article656-385.html: Se informasjon om oppgaver som gis og relevante kontaktpersoner under kapitlet «Helsefagarbeider»

•Ordinær fagprøve for lærlinger i helsearbeiderfaget, som gjennomføres i tjenesten, på den enkelte lærlings arbeidssted, og som reguleres av Opplæringsloven. Kontakt landets fylkeskommuner for informasjon.

Alternativene som er angitt ovenfor er mulige løsningsalternativer og modeller med overføringsverdi skissert. Andre kan være aktuelle. Modeller som presenteres i tilbud må være godt forberedt og ivareta hensynet til kvalitet og pasientsikkerhet.

Tilbudet kan omfatte en eller flere ulike modeller. Uansett hvilken/hvilke modell(er) som velges, skal leverandøren sørge for tilstrekkelig med faglig personell, herunder sensorer med nødvendig kompetanse. Tilbudet må omfatte nødvendige intensjonsavtaler (lokaler, utstyr, personell mv).

Dersom det legges opp til fagprøve som gjennomføres med reelle pasienter/brukere involvert må det i tilbudet beskrives hvordan hensynet til pasienters og brukeres behov vil bli ivaretatt.

2.3Krav til fagprøvens innhold

Uansett hvilken/hvilke modeller som velges, skal fagprøven på en effektiv måte teste om kandidaten har kunnskapene og ferdighetene som vurderes som kritiske i et skadepotensiale- og pasientsikkerhetsperspektiv. Den skal ikke teste alle elementer i utdanningen, men den skal avdekke om den enkelte kandidat har kunnskaper, ferdigheter og kompetanse som forventes av en helsefagarbeider når det gjelder å:

•Vurdere en situasjon og planlegge tiltak i den aktuelle situasjonen.

•Gjennomføre den/de oppgaver/tiltak som kan/skal gjøres i situasjonen. Reflektere muntlig omkring egen utførelse av oppgaven.

Fagprøven skal kunne avdekke kandidatens kunnskaper om, ferdigheter i og forståelse for viktigheten av dokumentasjon/rapportering (skriftlig), ved at kandidaten:

•Dokumenterer/rapporterer hva som er gjort, enten i pasientjournal eller på annen egnet måte innenfor fagprøvens varighet.

Leverandøren skal ta utgangspunkt i hensikten med den nye godkjenningsordningen og med fagprøven, jf. kapittel 2.1. Det må framgå hvor mange emner/situasjoner fagprøven skal inneholde og hvor lang tid, innen rammen på maks én dag, det vil ta per gjennomføring. Leverandøren skal utvikle flere oppgavesett og system for hvordan oppgaver velges ut til hver gjennomføring.

Leverandøren skal sørge for system for å fange opp og følge opp fusk/forsøk på fusk i tråd med bestemmelser i forskrift til Opplæringsloven.

2.4Vurdering - sensorer

Vurderingen skal gi som resultat enten «Bestått» eller «Ikke bestått», og gjelde fagprøven som helhet (kandidatens utførelse av planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering av eget arbeid). Leverandøren skal sørge for tilstrekkelig mange sensorer med rett kompetanse, og for egnet vurderingssystem og vurderingskriterier i tråd med fagprøvens formål. Det skal tas utgangspunkt i grunnlag for vurdering fra læreplanen i helsearbeiderfaget Vg3 /opplæring i bedrift: http://www.udir.no/kl06/HEA3-01/Hele/Vurdering/.

Det må framgå i tilbudet hva som er nødvendig kompetanse for sensorer og hvordan leverandøren vil sørge for rekruttering av og opplæring/veiledning av sensorer.

2.5Gjennomføring og frekvens

Det framgår av høringsnotatet fra HOD at alle fagprøver skal gjennomføres to ganger per år. Estimert antall kandidater til fagprøve for helsefagarbeidere er imidlertid vesentlig høyere enn estimert antall sykepleiere, leger og tannleger. Det kan være nødvendig å tenke annerledes når det gjelder organisering av fagprøve for så mange personer. For eksempel kan løpende gjennomføring, eller desentralisert gjennomføring være er en mulig løsning. I tilbudet skal innhold, hyppighet, frekvens, organisering og kapasitet per gjennomføring og per år beskrives.

Fagprøven må fortrinnsvis være klar for første gjennomføring i løpet av høsten 2016. Dersom dette ikke er mulig, bes leverandøren å angi første mulige tidspunkt for gjennomføring. Fagprøven må gjennomføres hvert halvår (to ganger i året).

2.6Vurdering av varighet på fagprøven

Fagprøven for helsefagarbeidere skal gjennomføres på inntil en arbeidsdag, og den skal være en fagspesifikk praktisk muntlig og skriftlig prøve som måler om søkeren har tilsvarende teoretiske og praktiske kunnskaper som kreves for norsk eksamen i faget, jf. Læreplan i helsearbeiderfaget Vg3: http://www.udir.no/kl06/HEA3-01/.

I leverandørenes vurdering av varighet skal det legges til grunn at kandidatene allerede har gjennomført og bestått eksamen/tester ved at de har fullført tilsvarende utdanning fra land utenfor EØS og Sveits. Fagprøven skal ikke teste alle elementer i utdanningen, men den skal innrettes slik at den på en effektiv måte tester de kunnskapene og ferdighetene som vurderes som kritiske i et skadepotensiale- og pasientsikkerhetsperspektiv. Fagprøven skal kunne avdekke om helsepersonellet har kvalifikasjoner som tilsvarer det vi forutsetter av det samme helsepersonellet i Norge, samt avdekke potensiell dokumentforfalskning av utdanningspapirene.

2.7Leverandørens administrative oppgaver

I tillegg til å stå for faglig utvikling og gjennomføring av fagprøven, skal leverandøren sørge for all administrasjon av ordningen.

2.7.1Informasjon

Det forventes at leverandøren besørger informasjon om fagprøvene, dato for gjennomføring, påmeldingsfrist og opplysning om pris mv på sine nettsider i god tid før gjennomføring. Det skal også framgå hva som eventuelt anses som gyldig grunn for avmelding/frafall.

For å sikre forutsigbarhet skal informasjonen holdes løpende oppdatert, og koordineres med informasjonen på nettstedet til Helsedirektoratet/SAK.

2.7.2Påmelding og egenandeler

Leverandøren skal håndtere alt arbeid knyttet til påmelding, herunder fastsetting av påmeldingsfrist og innkreving av egenandel. Ved påmelding til fagprøven skal kandidaten innbetale egenandelen til leverandøren. Påmelding anses ikke som gyldig før egenbetaling fra kandidat er bekreftet mottatt.

Følgende to vilkår må oppfylles av kandidaten for å kunne melde seg til fagprøven:

1.Kandidaten må framvise dokumentasjon fra SAK/Helsedirektoratet om at vedkommende er kvalifisert til å gjennomføre tilleggskravet.

2.Kandidaten må framvise dokumentasjon på bestått språkprøve, både muntlig og skriftlig, som tilsvarer Europarådets nivåskala for språk (CEFR) B2. I Norge tilsvarer dette «bestått» prøve i norsk på høyere nivå, også kalt Bergenstesten. Krav om bestått språkprøve gjelder ikke hvis søkeren legger frem dokumentasjon på tilsvarende kunnskaper og ferdigheter i norsk, svensk eller dansk.

Leverandøren har ansvar for å kontrollere at vilkårene for påmelding er innfridd.

2.7.3Dokumentasjon om resultat av gjennomført fagprøve

Leverandøren har ansvar for å utstede dokumentasjon for «Bestått» og «Ikke bestått» fagprøve til kandidaten. Ved resultat «Ikke bestått» skal det framgå hvor mange forsøk kandidaten har igjen innen rammen på totalt tre år og informasjon om klageadgang (se under).

2.7.4Adgang til å ta ny prøve

Leverandøren skal sørge for at kandidater som oppnår resultatet «Ikke bestått» får informasjon om at vedkommende har anledning til totalt tre forsøk innenfor totalt tre år. Dersom en kandidat velger å sende ny søknad om autorisasjon til Helsedirektoratet/SAK, skal tidligere forsøk regnes med i det totale antallet forsøk. Leverandøren må holde oversikt over antall forsøk per kandidat.

2.7.5Klageadgang

Leverandøren har ansvar for å sørge for klageordning, samt behandle klager.

2.7.6Oversikt og rapportering

Leverandøren skal fortløpende kunne levere oversikter til SAK/Helsedirektoratet om antall påmeldte, med redegjørelse for og tallfesting av eventuelt frafall og kandidatenes resultater. Leverandøren skal levere oversikt over den enkelte kandidats antall forsøk på å bestå prøven, og holde Helsedirektoratet/SAK underrettet om hvor i løpet den enkelte kandidat er.

Leverandøren levere halvårlige rapporter til Helsedirektoratet med kortfattet evaluering etter gjennomførte fagprøver.

2.8Pris for tjenesten

Det kan bli behov for årlig gjennomføring av fagprøver for om lag 1200 kandidater, men estimatet er usikkert.

Gjennom avtalen som inngås skal det enten sikres mulighet for å gjennomføre fagprøve hvert halvår (to ganger per år), uansett om det blir færre oppmeldte kandidater enn det som er estimert, eller løpende gjennomføring. Uansett hvilken modell som tilbys, må hver enkelt kandidat gis anledning til å gjennomføre fagprøve minst to ganger årlig, slik at det er mulighet for totalt tre forsøk i løpet av tre år.

Det skal fremgå hvor mange kandidater som utgjør leverandørens minimumsantall for gjennomføring av fagprøven på en mest mulig kostnadseffektiv måte. I tillegg skal det fremgå hva som utgjør leverandørens maksimale gjennomføringskapasitet per fagprøve. Dersom det legges opp til løpende gjennomføring, må tilbyders minimums- og maksimumskapasitet framgå tydelig i tilbudet og i budsjettet.

Avhengig av valgt modell og kapasitet ved oppstart, antas det at kostnadene kan variere i noen grad ut ifra hvor mange kandidater som årlig melder seg opp til fagprøve. Tilbudet skal derfor omfatte et budsjett for gjennomføring med

•0 - 20 kandidater

•20 – 500 kandidater

•500 – 1000 kandidater

•1000 – 1200 kandidater

Helsedirektoratet ber om at leverandøren i sitt tilbud angir de totale kostnadene knyttet til oppdraget, herunder:

•Utviklingskostnader

Det legges til grunn at det i 2016 vil påløpe kostnader til utvikling av fagprøven, men at det videre i gjennomføringsperioden vil være relativt forutsigbare kostnader knyttet til gjennomføring. Leverandøren bes om å angi de totale utviklingskostnadene.

•Faste kostnader per fagprøve

Dette innebærer leverandørens faste kostnader for å være parat for gjennomføring, uavhengig av om noen melder seg til fagprøven. Det må fremgå hva som inngår i disse kostnadene. Dette kan for eksempel dekke lønnskostnader knyttet til oppgaveproduksjon, administrative ressurser til å håndtere informasjon, utstyr, påmelding, kontakt med oppdragsgiver, sensorer, mv.

•Variable kostnader per gjennomføring av fagprøve

Dette innebærer leverandørens kostnader knyttet til selve gjennomføringen. Det må fremgå hva som inngår i disse kostnadene. Dekke kan for eksempel dekke eksaminatorer, skuespillere, utstyr, eksamensvakter, trykningsutgifter mv.

Det legges til grunn at kandidatene skal betale en andel av totalkostnadene som vil bestemmes av oppdragsgiver når fagprøven er anskaffet. Dersom det ikke blir noen oppmeldte kandidater, står oppdragsgiver ansvarlig for å dekke de faste kostnadene per fagprøve. Dersom det blir færre påmeldte kandidater enn minimumsantallet som er oppgitt fra leverandøren, dekkes mellomlegget av oppdragsgiver.

Se for øvrig vedlagte kostnadsoppstilling som leverandørene bes å utfylle. I tillegg skal et detaljert budsjett legges ved.

3Avtalens rammer

3.1Økonomisk ramme

Anskaffelsens økonomiske ramme er fra kr. 500 000 til kr. 9 000 000.

Det har i de siste årene vært avsatt en bevilgning på om lag kr. 9 000 000 til kvalifiseringstiltak for helsepersonell med utdanning fra land utenfor EØS og Sveits. Det legges til grunn at bevilgningen vil ligge på samme nivå i 2016. Disse midlene skal dekke blant annet kurs i nasjonale fag og legemiddelhåndtering, samt fagprøver for helsefagarbeidere, sykepleiere, tannleger og leger. Nøyaktig hvordan midlene vil bli fordelt på de ulike tiltakene vil bli bestemt når oppdragsgiver har mottatt tilbud fra aktuelle leverandører.

Det vises for øvrig til kapittel 2.7 om forhold av betydning for fastsetting av pris.

3.2Varighet

Avtale vil bli inngått for 2 år, med opsjon om forlengelse i 2 + 2 år. Det tas forbehold om bevilgninger til tiltaket over de årlige statsbudsjettene.

Fagprøven skal være ferdig utviklet innen høsten 2016. Det må være dialog med oppdragsgiver underveis, og opplegget skal godkjennes.

Det legges til grunn at fagprøven er klar for første gjennomføring i løpet av høsten 2016. Dersom dette ikke er mulig, bes leverandøren å angi første mulige tidspunkt for gjennomføring. Informasjon til kandidatene må være tilgjengelig i rimelig tid før gjennomføring.

Tilbudet skal omfatte en framdriftsplan som viser aktiviteter i utviklingsfasen og aktiviteter som leverandøren vil ha knyttet til de årlige gjennomføringer, administrasjon av ordningen og faste rapporteringer til oppdragsgiver.

Fyll inn opplysningene nedenfor, skriv ut og undertegne dokumentet. Dokumentet scannes og legges ved tilbudet.

Fyll inn opplysningene nedenfor, skriv ut og undertegne dokumentet. Dokumentet skannes og vedlegges tilbudet.

Denne bekreftelsen gjelder:

For allmennhetens innsyn i tilbud og anskaffelsesprotokoll gjelder lov av 19. mai 2006 nr 16 om rett til innsyn i dokumenter i offentlig virksomhet. Tilbud og protokoller avskjermes etter off. loven § 23 3. ledd frem til tildeling av kontrakt. Etter tildeling av kontrakt unntas taushetsbelagte opplysninger etter forvaltningsloven §13 jfr forskrift LOA § 3-6.          

          

Leverandøren må selv vurdere og merke tekst og opplysninger i tilbudet som anses som drifts- og forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde. Oppdragsgiver har likevel rett og plikt til å vurdere om opplysningene kan holdes hemmelig.           

          

Det bekreftes med dette at vi er innforstått med lov om offentlighet og rett til innsyn i dokumenter i offentlig virksomhet. Vi har vurdert de opplysninger som fremkommer i tilbudet og merket tekst som anses som drifts- og forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde.           

          

Det bekreftes med dette at vi er innforstått med at oppdragsgiver har rett og plikt til å vurdere om opplysningene kan holdes hemmelig i hht forvaltningsloven § 13 jfr forskrift LOA §3-6.          

          

Undertegnede har merket i tilbudet der vi mener at tilbudet skal unntas offentlighet:      

  Daglig leder (sign)      _____________________________________      Dato:  ___________



Kontraktstildeling
Dato for kontraktstildeling: 28-02-2016
Kontaktpunkt for leverandøren som har blitt tildelt kontrakten:
Studieforbundet Folkeuniversitetet971 436 891, Chr. Krohgsgt. 34, 0186 Oslo, NO, Faks: +47 22988801, Nettadresse (URL): http://www.folkeuniverstietet.no.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00