Evaluering av tjenestetilbudet til personer med behov for lindrende omsorg

Information

Open procedure
5/27/2015 2:16 PM (GMT+02:00)
7/20/2015 12:00 PM (GMT+02:00)

Buyer

HELSEDIREKTORATET HELSEDIREKTORATET
Ingrid Køhler Knutsen Ingrid Køhler Knutsen
Universitetsgata 2
0130 OSLO
Norway
983 544 622

Closing date has passed.

Short description

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å gjennomføre en evaluering av kvaliteten på det palliative tilbudet i Norge. Både de særskilt organiserte palliative tjenestene og tilbudet om grunnleggende palliasjon, i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, skal evalueres. Det skal innenfor oppdraget gjennomføres en evaluering av kartleggingsverktøyet Liverpool Care Pathway, for å belyse om verktøyet er implementert og kvalitetssikret på en god måte.

Anskaffelsen er omfattet av lov om offentlige anskaffelser av 16. juli 1999 nr. 69 og forskrift om offentlig anskaffelser av 7. april 2006 (FOA).   

  

For denne anskaffelsen gjelder FOA del I og III.   

  

Denne anskaffelsen følger prosedyren for åpen anbudskonkurranse. Dette er en anskaffelsesprosedyre som ikke tillater forhandlinger.

Helsedirektoratet er et fagdirektorat og myndighetsorgan som ligger under Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Direktoratet er etatsstyrt av HOD og oppgavene beskrives i statsbudsjett, tildelingsbrev og i enkeltoppdrag. Helsedirektoratet er delt inn i divisjoner og avdelinger.

Denne anskaffelsen er forankret i Avdelingomsorgstjenester som ligger i DivisjonPrimærhelsetjenester.Avdeling innkjøp, drift og avtalestyring har ansvar for anskaffelsesprosessen.

Visjonen til Helsedirektoratet er God helse og gode liv. For mer informasjon,

se

www.helsedir.no

Navn - ansvarlig for anskaffelsen:

Seniorrådgiver Ingrid Køhler Knutsen

Telefon: +47 24163891

Epost: anskaffelser@helsedir.no 

All kommunikasjon mellom leverandør og oppdragsgiver skal rettes til oppdragsgivers kontaktperson via "Spørsmål og svar"-funksjonen i vår elektroniske anbudsløsning.  

  

Alle spørsmål og svar vil bli gjort tilgjengelig for samtlige tilbydere, i anonymisert form.  

  

Henvendelser mottatt senere enn 5 arbeidsdager før innleveringsfristen for tilbudet vil ikke bli besvart.

Helsedirektoratet ønsker å inngå avtale om evaluering avtjenestetilbudet til personer med behov for lindrende behandling.

For å belyse spørsmål knyttet til kvaliteten på det palliative tilbudet, har Helse- og omsorgsdepartementet gitt Helsedirektoratet i oppdrag å gjennomføre en evaluering som belyser ulike sider ved de ulike modellene som er utviklet. Både de særskilt organiserte palliative tjenestene og tilbudet om grunnleggende palliasjon, i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, skal evalueres. Det skal innenfor oppdraget gjennomføres en evaluering av kartleggingsverktøyet Liverpool Care Pathway, for å belyse om verktøyet er implementert og kvalitetssikret på en god måte. Det anslås atleveransen har en verdi som ligger mellom1,2 og 1,5 mill. NOK ekskl. mva. Oppdraget skal påbegynnes så snart som mulig etter kontraktsinngåelsen og være ferdig innen 1.juni 2016.Det tas forbehold om Stortingets bevilgninger for 2016.Se for øvrig konkurransegrunnlagets del 2 Kravspesifikasjon og tildelingskriterier.

Konkurransen er kunngjort på DOFFIN-databasen - se www.doffin.no og i TED-basen.

Evaluering: Uke 30 - 33

Anskaffelsen skal reguleres av kontraktsvilkår med tilhørende bilag.

Skatteattest/skatteattest for merverdiavgift

Kvalifikasjonskrav: Leverandøren må ha oppfylt sine forpliktelser med hensyn til betaling av skatt, merverdiavgift og arbeidsgiveravgift i henhold til lovbestemmelsene.

Dokumenteres ved: Fellesskjema (attest) fra Skatteetaten.Attesten(e) skal ikke være eldre enn 6 måneder regnet fra tilbudfristens utløp. Eventuelle restanser eller andre misligheter må begrunnes.

HMS Egenerklæring

Kvalifikasjonskrav: Leverandøren skal stå inne for at foretaket arbeider systematisk for å oppfylle kravene i helse-, miljø- og sikkerhetslovgivningen og ved at de tilfredsstiller internkontrollforskriften. Leverandøren skal videre bekrefte at virksomheten er lovlig organisert i henhold til gjeldende skatte- og arbeidsmiljøregelverk når det gjelder ansattes faglige og sosiale rettigheter, og skal akseptere at oppdragsgiver blir gitt rett til å gjennomgå og verifisere foretakets system for ivaretakelse av helse, miljø og sikkerhet.   

   

Dokumenteres ved: HMS egenerklæring signert av daglig leder og representant for de ansatte. Skjema ligger som vedlegg i konkurransegrunnlaget.

Firmaattest

Krav: Leverandøren skal være et lovlig etablert firma.

Dokumenteres ved: For norske selskaper: Firmaattest fra Brønnøysundregistrene. For utenlandske firmaer: Godtgjørelse på at selskapet er registrert i bransjeregister eller foretaksregister som foreskrevet i lovgivningen i det land hvor leverandøren er etablert.

Kredittvurdering/årsregnskap

Krav: Leverandøren skal ha økonomisk og finansiell kapasitet til å gjennomføre leveransen/kontrakten

Dokumenteres ved: Kredittvurdering/rating, ikke eldre enn12 måneder, og som baserer seg på siste kjente regnskapstall. En rating skal være utført av offentlig godkjent kredittvurderingsinstitusjon. Minimumskrav - leverandør skal være kredittverdig.

Gjennomføringsevne og kapasitet

Krav: Leverandøren skal ha tilstrekkelig gjennomføringsevne og kapasitet.

Dersom leverandøren planlegger å overlate deler av kontrakten til underleverandører, skal det gis en kort beskrivelse av underleverandørene og hvilken del/ hvilke deler av oppdraget underleverandør skal utføre. Det stilles samme krav til underleverandør som til hovedleverandør.   Oppdragsgiver forbeholder seg retten til å underkjenne valg av underleverandør. Eventuelle økonomiske krav fra underleverandører eller omkostninger i denne forbindelse skal bæres av leverandøren.

Ettersom anbudsløsningen ikke har støtte for signering av tilbud med elektronisk sertifikat forutsetter løsningen at leverandørenskriver ut et tilbudsbekreftelsesbrev for å bekrefte sitt tilbud.

Leverandøren må erklære at samtlige vilkår som oppstilles i dette konkurransegrunnlaget er akseptert.

Skriv ut tilbudsbekreftelsesbrevet som er vedlagt, signer av bemyndiget person og vedlegg dette som pdf-dokument i tilbudet.

Tilbudet skal innleveres gjennom den elektroniske anbudsløsningen.

Merk at TendSign holder åpent for support hverdager 08:00-17:00.

Kontaktopplysninger til kundeservice:

support.tendsign@visma.no, tlf. 40 00 68 14. Tilbudet utgjør leverandørens besvarelse av de spørsmål ogkrav til tilbudsbesvarelsesom er oppstilt i konkurransegrunnlaget med eventuelle vedlagte dokumenter utover det som er kravene i konkurransegrunnlaget.For å få oversikt over hvilke deler som skal besvares, kan leverandørene ta ut rapporten "Alle dokumenter" under Strukturerte dokumenter på siden "Hent anskaffelsens konkurransegrunnlag".

Leverandørene skal ikke fylle inn bilagene til standard kontraktsvilkår som er lagt ved som "Vedlagte dokumenter" i løsningen. Disse er kun vedlagt for å synligjøre kontraktsstrukturen som vil bli benyttet ved utforming av endelig kontrakt.

Alle avvik fra konkurransegrunnlaget skal være presise, entydige og klart fremgå av tilbudet slik at oppdragsgiver kan vurdere disse uten kontakt med leverandøren, jf. FOA § 20-3.   

   

Leverandøren kan ikke inngi tilbud som inneholder vesentlige avvik fra kravspesifikasjonene i kunngjøringen eller konkurransegrunnlaget, jf. FOA § 20-13 (1) bokstav e. Dersom tilbudet inneholder avvik som isolert sett ikke er vesentlige, kan det likevel etter en konkret vurdering føre til at avvikene samlet sett anses som vesentlige.   

   

Eventuelle forbehold skal spesifiseres nedenfor.  Forbehold som fremgår andre steder i tilbudet, men som ikke er spesifisert i tilbudsbrevet, kan ikke gjøres gjeldende av leverandøren og vil bli sett bort fra ved evaluering av tilbudene.    

Leverandøren kan ikke ta vesentlige forbehold mot kontraktsvilkårene, jf. FOA § 20-13 (1) bokstav d. Dersom leverandøren har forbehold som isolert sett ikke er vesentlige, kan det likevel etter en konkret vurdering føre til at forbeholdene samlet sett anses som vesentlige. 

Tilbudets delpriser og totalpris skal oppgis i tilbudet, se konkurransgrunnlagets del 2 Kravspesifikasjon og tildelingskriterier og vedlagte prisskjema for utfylling. Betalings- og faktureringsbetingelser framgår av kontraktsvilkårene.

Oppdragsgiver skal etter FOA § 20-12 (1) avvise leverandører som blant annet:    a) ikke oppfyller krav som er satt for leverandørens deltakelse i konkurransen     

b) har unnlatt å innlevere skatteattester     

c) har unnlatt å innlevere HMS-egenerklæring     

     

Oppdragsgiver kan avvise leverandører dersom vilkårene i FOA § 20-12 (2) er tilstede.     

 

Oppdragsgiver skal etter FOA § 20-13 (1) avvise tilbudet når det blant annet:  a) ikke er levert innen den fastsatte tilbudsfristen      

b) inneholder vesentlige avvik fra konkurransegrunnlaget      

c) inneholder vesentlige forbehold mot kontraktsvilkårene      

      

Oppdragsgiver kan avvise tilbudet dersom vilkårene i FOA § 20-13 (2) er tilstede.

Tildelingen skjer på grunnlag av hvilket tilbud som er det økonomisk mest fordelaktige, basert på kriteriene beskrevet i kravspesifikasjonen og vektingsmodellen beskrevet nedenfor.

Relativ vekting

Den relative vektingsmodellen bygger på at man sammenligner det enkelte tildelingskriteriet på tilbudene.

De(t) økonomisk mest fordelaktige tilbudet/tilbudene velges ut ved at oppdragsgiveren angir priskriterium/-er og kvalitetskriterium/-er og vekter disse opp mot hverandre. Den laveste prisen får maks poeng, mens de øvrige prisene tilordnes poeng i forhold til den laveste tilbudsprisen. I systemet tilordnes den laveste prisen 100 poeng. Tilsvarende gis det beste tilbudet på det enkelte kvalitetskriterium. Se konkurransegrunnlagets del 2 Kravspesifikasjon og tildelingskriterier for besvarelse innenfor de ulike områdene som ligger til grunn for vurderingene og hva som tillegges vekt.

Oppdragsgiver forbeholder seg retten til å avlyse konkurransen dersom det foreligger saklig grunn, jf. FOA § 21-1 (1)  

  

Saklig grunn vil her typisk kunne være manglende konkurranse, uventede endringer i bevilgningene etc.  

  

Oppdragsgiver kan forkaste alle tilbudene dersom resultatet av konkurransen gir saklig grunn for det, jf. FOA § 21-1 (2)

I tillegg til meddelelsen som skal gis ved kontraktstildeling, skal oppdragsgiver gi skriftlig melding med en kort begrunnelse dersom: 

• tilbudet avvises eller oppdragsgiver beslutter å forkaste samtlige tilbud eller avlyse konkurransen. 

 

Leverandøren kan skriftlig anmode om en nærmere begrunnelse for: 

• hvorfor tilbudet er avvist eller 

• hvorfor tilbudet ikke ble valgt 

 

Oppdragsgiver plikter å svare på denne henvendelsen senest 15 dager etter at anmodningen er mottatt.

For allmennhetens innsyn i tilbud og anskaffelsesprotokoll gjelder lov av 19. mai 2006 nr 16 om rett til innsyn i dokumenter i offentlig virksomhet. Tilbud og protokoller avskjermes etter off. loven § 23 3. ledd frem til valg av leverandør. Etter valg av leverandør unntas taushetsbelagte opplysninger etter forvaltningsloven § 13 jfr Forskrift om offentlige anskaffelser § 3-6.

Ved kontraktstildelingen vil valgt leverandør bli bedt om å selv vurdere og merke tekst og opplysninger i tilbudet som anses som drifts- og forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde. Oppdragsgiver har likevel rett og plikt til å vurdere om opplysningene kan holdes hemmelig i henhold til off.loven etter forvaltningsloven § 13 jfr Forskrift om offentlige anskaffelser § 3-6.

Organiseringen av lindrende behandling i Norge har i hovedsak fulgt modellen slik den er beskrevet i Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgen.

Det finnes god statistikk over omfanget av tilbud som er etablert, primært til pasienter med kreft, men det er manglende kunnskap om kvaliteten på det lindrende tilbudet som er bygget opp etter Livshjelpsutredningen NOU 1999:2(23). I Helsedirektoratets rapport om tilbudet til personer med behov for lindrende behandling og omsorg mot livets slutt IS- 2278 beskrives og drøftes dagens situasjon. Medvirkning og kommunikasjon, pårørendes rolle, ulike pasientgruppers behov, herunder barn, beskrives. Utfordringsbildet knyttet til organiseringen av det palliative tilbudet i spesialisthelsetjenesten, de kommunale helse- og omsorgstjenestene og i samhandling mellom nivåene omtales. Det å kunne være hjemme mot livets slutt, implementering av hospicefilosofien, både i det spesialiserte- og grunnleggende palliative tilbudet, og bruk av kartleggingsverktøyet Liverpool Care Pathway (LCP)drøftes spesielt. Rapporten inneholder en oppsummering av førende dokumenter på dette området, herunder kunnskapssenterets systematiske oversikt «Livets slutt-Hvordan finne passende behandlingsnivå og behandlingsintensitet for alvorligsyke og døende?» fra 2014.For å belyse spørsmål knyttet til kvaliteten på det palliative tilbudet, har Helse- og omsorgsdepartementet gitt Helsedirektoratet v/ avdeling omsorgstjenester i oppdrag å gjennomføre en evaluering som belyser ulike sider ved modellene som er utviklet. Både de særskilt organiserte palliative tjenestene og tilbudet om grunnleggende palliasjon, i spesialisthelsetjenesten og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, skal evalueres. Det skal innenfor oppdraget gjennomføres en evaluering av kartleggingsverktøyet Liverpool Care Pathway, for å belyse om verktøyet er implementert og kvalitetssikret på en god måte.Helsedirektoratet, ved avdeling omsorgstjenester, har ansvar for å følge opp at evalueringen gjennomføres i henhold til fremdriftsplan med endelig frist for rapportering1. juni2016.Oppdragets konkrete innhold er beskrevet under i punkt 2.1.1.

Oppdragets innhold

Oppdraget skal søke å finne svar på følgende:

Evalueringens hovedelement er å belyse kvaliteten og tilgjengeligheten til det særskilt organiserte- og grunnleggende palliative tilbudet for alle pasientgrupper, også til barn og eldre i både spesialist- og kommunehelsetjenesten. Viktige elementer i evalueringen vil være:Pasient- og pårørendeperspektivHvem er pasientene som mottar spesialisert lindrende omsorg, diagnose og alder?Hvilke pasienter mottar tilbud om grunnleggende palliasjon i spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene?Hvordan opplever pasienter og pårørende tjenestene, er det gjennomført brukerundersøkelser som belyser dette?Ansatte perspektivHvordan erfarer ansatte innholdet og kvaliteten i tjenestene?OrganiseringHvordan er tilbudet organisert på ulike nivåer i helsetjenesten?Hvilke aktører er involvert i det palliative tilbudet?I hvilken grad er tilbudene tverrfaglige, og hvordan legges det til rette for tverrfaglig aktivitet?SamhandlingHvordan samhandler de ulike aktørene i behandlingskjeden?Finnes det formelle samarbeidsavtaler mellom tjenestenivåene knyttet til lindrende behandling?Hvordan benyttes palliative team og spesialiserte tjenester som ressurs i kommunehelsetjenesten?Hvordan er ansvar definert og fordelt mellom de ulike aktørene?Hvilken rolle har fastlegene i oppfølgingen av pasienter med behov for lindrende behandling?Hvordan ivaretar spesialisthelsetjenesten sitt veilederansvar ovenfor primærhelsetjenesten?KompetanseHvilken kompetanse, både grunnutdanning og spesialisering, har personalet som arbeider i de lindrende tilbudene?Hvordan er bemanningsfaktoren i de lindrende tilbudene?Hvordan er kompetanse om grunnleggende palliasjon i ordinære sykehusavdelinger og i den generelle kommunehelsetjenesten?KvalitetI hvilken grad er systematiske kartleggingsverktøy, behandlingslinjer, individuell plan, og strukturerte samtaler implementert i tjenestene?I den grad systematisk kartleggingsverktøy er tatt i bruk; benyttes samme verktøy for alle pasientgrupper, eller differensieres det etter sykdomsbilde?FrivillighetFinnes det strukturerte opplegg for bruk av frivillige?Hvordan er eventuelt den frivillige innsatsen organisert?Finnes det strukturerte opplegg for opplæring av frivillige?FinansieringssystemeneI hvilken grad påvirker finansieringssystemene kvaliteten og innholdet i det palliative tilbudet?HospicefilosofienI hvilken grad er hospicefilosofien implementert i det spesialiserte og det grunnleggende palliative tilbudet?Evalueringen må også omfatte funnene fra de nasjonale kartleggingsundersøkelsene av palliativ virksomhet fra 2012 og 2014.Spesielt om kartleggingsverktøyet Liverpool Care Pathway (LCP)I tillegg skal det gjennomføres en spesifikk evaluering av implementeringen av LCP i sykehus og i kommuner. Vesentlige momenter som ønskes belyst iden sammenheng er:Et viktig område vil være å undersøke bruken av LCP hos personer med demens. Brukes dette og hvordan?Hvordan er LCP implementert i sykehus og kommuner?Hvilken kompetanse har personalet knyttet til LCP?Hvilken opplæring har personalet vært igjennom for å bruke verktøyet? Hvordan erfarer ansatte innholdet og kvaliteten i bruken av LCP?Hvordan erfarer pårørende innholdet og kvaliteten i bruken av LCP?Tar LCP-verktøyet og opplæringen som gis tilstrekkelig hensyn til at personer med demens har manglende evne til selvrapportering og at det er krevende å fange opp behov for lindrende behandling og behandlingseffekter?

Arbeidsform

Evalueringen bør ta utgangspunkt i følgende tilgjengelige grunnlag og informanter:

Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for palliasjon i kreftomsorgenhttps://helsedirektoratet.no/retningslinjer/nasjonalt-handlingsprogram-med-retningslinjer-for-palliasjon-i-kreftomsorgenRapport om tilbudet til personer med behov for lindrende behandling og omsorg mot livets slutt IS- 2278

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/892/Rapport_lindrende%20behandling%20og%20omsorg%20ved%20livets%20slutt_IS-2278.pdf

Forsøksordning Kompetanseområde palliativ medisin (med resultater fra nasjonal kartlegging)

https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/forsoksordning-kompetanseomrade-palliativ-medisinhttp://www.pallreg.no/

Lindrende behandling: erfaringsoppsummering - tilskuddsordning for

kompetansehevende tiltak for lindrende behandling og omsorg ved livets slutt /Senter for omsorgsforskning rapportserie nr 9/2012

http://www.hig.no/omsorgsforskning/nyheter/arkiv/nye_utgivelserLivets sluttfase- Hvordan finne passende behandlingsnivå og behandlingsintensitet for alvorlig syke og døende-Systematisk oversikt nr. 18-2014

http://www.kunnskapssenteret.no/publikasjoner/livets-sluttfase-om-a-finne-passende-behandlingsniva-og-behandlingsintensitet-for-alvorlig-syke-og-doendeEn naturlig avslutning på livet- KS rapport, Agendarapport nr. 7543

http://www.ks.no/PageFiles/27782/R7543%20KS%20En%20naturlig%20avslutning%20p%C3%A5%20livet%20_Sluttrapport.pdf

Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten- Rådets vedtak fra 7.4.2014

http://www.kvalitetogprioritering.no/saker/palliativ-omsorg-og-behandling-i-kommuneneMore care less pathway a review of the Liverpool Care Pathway

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/212450/Liverpool_Care_Pathway.pdfhttp://pmj.sagepub.com/content/early/2013/11/08/0269216313493685.abstractDet forutsettes også kontakt med relevante fagmiljøer og informanter for å få innspill til intervjuguide/ fokusområder. Helsedirektoratet vil gi valgt leverandør oversikt over relevante miljøer.

Se for øvrig punkt 2.2.2.

Økonomiske rammer

Evalueringsoppdragets verdi/økonomiske ramme anslås å ligge mellom 1,2 og 1,5 mill. NOK ekskl. mva.

Oppdraget skal påbegynnes snarest mulig etter kontraktsinngåelse og ferdigstilles senest innen 1.juni 2016. Det tas forbehold om Stortingets bevilgninger for 2016.

Opsjon

Helsedirektoratet vil ha muligheten til å be den valgte leverandøren om videre utredning/oppfølging av funn i evalueringen, som ikke faller inn under dette oppdraget. Økonomiske rammer for slik tilleggstjeneste vil være begrenset oppad til 15 % av oppdragets totalpris.

Oppdragsgivers behov

Ut fra ovenstående skal evalueringen omfatte en oversikt og vurdering av organisering, kvalitet og innhold i det palliative tilbudet i Norge. Evalueringen skal videre inneholde en beskrivelse av implementeringen av LCP med vekt på pasienter, pårørende og ansattes erfaringer.Det vises for øvrig til punkt 2.1.1 om oppdragets innhold.

Krav til leveransen/tilbudet

Tilbudet må inneholde:

- Leverandørens vurdering/forståelse av oppdraget/oppdragsgivers behov slik det er beskrevet.- Forslag til løsning og beskrivelse av valg av metode for å besvare de spørsmålsstillinger evalueringen skal gi svar på.En beskrivelse av hvordan leverandør vil legge opparbeidet med oppdraget for å sikre at evalueringen gir svar på de ønskede spørsmålsstillingene. Herunder beskrivelser av: - Organiseringen av arbeidet?- Hvem deltar i arbeidet?- Hvilke milepæler og oppfølgingspunkter settes underveis?- Hvor lang tid vil man bruke på evalueringen?En beskrivelse av det teamet leverandøren vil benytte for oppdraget med navn og rollefordeling. Beskrivelsen må synliggjøre hvordan og hvorfor den tilbudte kompetansen er egnet til å løse oppdraget.CV‘er må vedlegges.Spesifisert kostnadsoversikt som en del av fremdriftsplanen for de ulike delaktivitetene med informasjon om totalpris, timepris og timeforbruk.Kostnader som leverandør vet vil tilkomme, men som ikke er spesifikt angitt i tilbudet, vil oppfattes som inkludert i de oppgitte kostnadene.Evalueringen skal leveres i form av en rapport senest innen 01.06.2016. Et foreløpig utkast til evaluering må være direktoratet i hende 01.05.2016.Rapporten og all dokumentasjon skal utarbeides på norsk og leveres i en elektronisk utgave som kan gjøres om til pdf-filer for senere trykking og publikasjon etter behov.Leverandør må også påregne å presentere rapporten på inntil 3 seminarer. Leverandør må organisere seg slik at fremdrift i evalueringsarbeidet sikres ved at tidsfrister overholdes og at det som leveres er kvalitetssikret med hensyn til både form, språk og innhold.

Leverandør skal i kostnadsberegningen fylle ut prisskjemaet som er vedlagt og levere som vedlegg til tilbudet. Leverandørens kostnadsoversikt/totalpris vil legges til grunn for evalueringen av dette tildelingskriteriet. Her gis poeng etter sammenligning av tilbudene med hensyn til tilbudt totalpris inklusive timepris og omfang.

Leverandøren skal i sitt tilbud redegjøre for sin vurdering/forståelse av oppdraget/oppdragsgivers behov og beskrive forslag til løsning og valg av metode/undersøkelsesdesign. jf. pkt. 2.1.1Oppdragets innhold

Ut fra denne beskrivelsen vil leverandørenes tilbud sammenlignes og vurderes.

Her vil leverandørenes tilbudte kompetansesammenlignes og vurderes bl.a. med hensyn tilomkompetansenanses egnet til å løse oppdraget, jf. pkt. 2.2.2 Krav til leveransen/tilbudet

1. ALMINNELIGE BESTEMMELSER

1.1 AVTALENS OMFANG Avtalen gjelder levering av tjenester knyttet til utrednings- og utviklingsoppgaver fra Konsulenten hvor Konsulenten skal levere og være ansvarlig for et selvstendig sluttresultat, heretter kalt Oppdraget.

Kunden har fremstilt sine behov og krav i bilag 1.

Konsulentens har spesifisert gjennomføringen av Oppdraget i bilag 2.

Omfanget og gjennomføringen av Oppdraget er nærmere beskrevet i de bilagene som nedenfor er inkludert i avtalen.

Med avtalen menes denne generelle avtaleteksten med bilag.

1.2 BILAG TIL AVTALEN

Alle rubrikker skal være krysset av (Ja eller Nei):

Bilag 1: Kundens beskrivelse av Oppdraget - Ja, Oppdragsgivers kravspesifikasjon

Bilag 2: Konsulentens spesifikasjon av Oppdraget - Ja, Leverandørens tilbud

Bilag 3: Prosjekt- og fremdriftsplan -Nei (inngår i bilag 2)

Bilag 4: Administrative bestemmelser - Ja

Bilag 5: Samlet pris og prisbestemmelser - Ja

Bilag 6: Endringer i den generelle avtaleteksten - Nei

Bilag 7: Endringer i ytelsen etter avtaleinngåelsen -Ja

Andre bilag: Nei

Tabell 1. Oversikt over bilag

1.3 TOLKING - RANGORDNING

Endringer til den generelle avtaleteksten skal samles i bilag 6, med mindre den generelle avtaleteksten henviser slike endringer til et annet bilag. Ved motstrid skal følgende tolkingsprinsipper legges til grunn:

1. Den generelle avtaleteksten går foran bilagene.

2. Bilag 1 går foran de øvrige bilagene.

3. I den utstrekning det fremgår klart og utvetydig hvilket punkt eller hvilke punkter som er endret, erstattet eller gjort tillegg til, skal følgende motstridprinsipper gjelde:

a) Bilag 2 går foran bilag 1.

b) Bilag 6 går foran den generelle avtaleteksten.

c) Hvis den generelle avtaleteksten henviser endringer til et annet bilag enn bilag 6, går slike endringer foran den generelle avtaleteksten.

d) Bilag 7 går foran de øvrige bilagene

1.4 FREMDRIFTSPLAN OG LEVERINGSDAG

Konsulenten skal utføre Oppdraget i henhold til fremdriftsplanen i bilag 3.

Omfatter Oppdraget flere leveranser eller delleveranser, skal det i bilag 3 angis leveringsdag for den enkelte leveranse.

1.5 PARTENES REPRESENTANTER

Hver av partene skal ved inngåelsen av avtalen oppnevne en representant som er bemyndiget til å opptre på vegne av partene i saker som angår avtalen. Bemyndiget representant for partene, og prosedyrer og varslingsfrister for eventuell utskiftning av disse, spesifiseres nærmere i bilag 4.

1.6 NØKKELPERSONELL

Konsulentens nøkkelpersonell i forbindelse med utførelsen av Oppdraget skal fremgå av bilag 4.

Skifte av nøkkelpersonell hos Konsulenten skal godkjennes av Kunden. Godkjennelse kan ikke nektes uten saklig grunn.

Ved bytte av personell som skyldes Konsulenten bærer Konsulenten kostnadene ved kompetanseoverføring til nytt personell.2. ENDRING, STANSING OG AVBESTILLING2.1 ENDRING AV YTELSEN ETTER AVTALEINNGÅELSENHvis Kunden etter at avtalen er inngått, har behov for å endre kravene til ytelsene eller andre forutsetninger for avtalen på en slik måte at ytelsenes karakter eller omfang blir annerledes enn avtalt, kan Kunden be om endringsavtale.

Ved krav om endringer kan Konsulenten kreve justeringer i vederlag eller tidsplaner hvis han sannsynliggjør et grunnlag for slike justeringer. Krav om justert vederlag eller tidsplan må fremsettes senest samtidig med Konsulentens svar på Kundens anmodning om endringsavtale.

Endringer av eller tillegg til den avtalte ytelsen skal avtales skriftlig. Konsulenten skal føre en fortløpende katalog over slike endringer som utgjør bilag 7 og uten ugrunnet opphold gi Kunden en oppdatert kopi.

Kunden kan kreve at Oppdraget reduseres eller økes inntil tilsvarende 20 (tjue) prosent av vederlaget for hele Oppdraget. Prisen skal i så fall endres tilsvarende reduksjonen eller økningen. Konsulenten kan ikke kreve kompensasjon for slik eventuell reduksjon.

Konsulenten kan si opp avtalen med 30 (tretti) dagers varsel, hvis Kunden reduserer eller øker Oppdragets innhold eller omfang med mer enn 20 (tjue) prosent.

2.2 MIDLERTIDIG STANSING AV OPPDRAGET

Kunden kan kreve at gjennomføringen av Oppdraget stanses midlertidig. Kravet skal fremsettes skriftlig. Det skal opplyses når Oppdraget skal stanses og når det er planlagt gjenopptatt.

Ved midlertidig stans skal Kunden erstatte:

a) Konsulentens dokumenterte kostnader knyttet til omdisponering av personell.

b) Andre direkte kostnader som Konsulenten påføres som følge av stansingen.

2.3 AVBESTILLINGOppdraget kan avbestilles av Kunden med 30 (tretti) dagers skriftlig varsel.

Ved avbestilling før Oppdraget er fullført skal Kunden betale:

a) Det beløp Konsulenten har til gode for allerede utført arbeid.

b) Konsulentens dokumenterte merkostnader knyttet til omdisponering av personell.

c) Andre direkte kostnader som Konsulenten påføres som følge av avbestillingen.

d) Et gebyr på 4 (fire) prosent av avtalt vederlag for hele Oppdraget.

3. KONSULENTENS PLIKTER

3.1 KONSULENTENS ANSVAR OG KOMPETANSEOppdraget skal gjennomføres i samsvar med avtalen og skal utføres profesjonelt, effektivt, og med høy faglig standard.

Konsulenten skal lojalt samarbeide med Kunden, og ivareta Kundens interesser.

Henvendelser fra Kunden skal besvares uten ugrunnet opphold.

Konsulenten skal uten ugrunnet opphold varsle om forhold Konsulenten forstår eller bør forstå kan få betydning for Oppdragets gjennomføring, herunder eventuelle forventede forsinkelser.

3.2 BRUK AV STANDARDER/METODER

Konsulenten skal benytte de standarder og/eller metoder eller lignende som Kunden eventuelt har angitt i bilag 1.

Kunden skal gis mulighet til å kontrollere og etterprøve Konsulentens arbeid og at oppgitte standarder/metoder følges.

3.3 BRUK AV UNDERLEVERANDØRER

Konsulentens bruk og utskifting av eventuell underleverandør skal godkjennes skriftlig av Kunden. Godkjennelse kan ikke nektes uten saklig grunn.

Underleverandør som er godkjent skal angis i bilag 4.

3.4 LØNNS- OG ARBEIDSVILKÅR

For avtaler som omfattes av forskrift 8. februar 2008 nr 112 om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter gjelder følgende:

Konsulenten skal sørge for at ansatte i egen organisasjon og ansatte hos eventuelle underleverandører ikke har dårligere lønns- og arbeidsforhold enn det som følger av landsomfattende tariffavtale eller det som er normalt for vedkommende sted og yrke. Dette gjelder bare for ansatte som direkte medvirker til oppfyllelse av Konsulentens forpliktelser under avtalen.

Alle avtaler Konsulenten inngår og som innebærer utførelse av arbeid under denne avtalen skal inneholde tilsvarende forpliktelser.

Dersom Konsulenten ikke oppfyller denne forpliktelsen, har Kunden rett til å holde tilbake deler av kontraktssummen, tilsvarende ca 2 (to) ganger innsparingen for Konsulenten, inntil det er dokumentert at forholdet er bragt i orden.

Konsulenten skal på forespørsel fra Kunden legge frem dokumentasjon om de lønns- og arbeidsvilkår som blir benyttet. Kunden og Konsulenten kan hver for seg kreve at opplysningene skal legges frem for en uavhengig tredjepart som Kunden har gitt i oppdrag å undersøke om kravene i denne bestemmelsen er oppfylt. Konsulenten kan kreve at tredjeparten skal ha undertegnet en erklæring om at opplysningene ikke vil bli benyttet for andre formål enn å sikre oppfyllelse av Konsulentens forpliktelse etter denne bestemmelsen. Dokumentasjonsplikten gjelder også underleverandører.

Dersom en uavhengig tredjepart kommer til at kravene i denne bestemmelsen ikke er oppfylt, og Konsulenten bestrider dette, kan Kunden kreve at Konsulenten og underleverandører legger frem dokumentasjon for Kunden om de lønns- og arbeidsvilkår som blir benyttet.

3.5 FRI PROGRAMVARE

Med fri programvare menes programvare som blir tilbudt under alminnelig anerkjente fri programvarelisenser.

Hvis det skal benyttes fri programvare i forbindelse med Oppdraget skal dette spesifiseres i bilag 2, og kopi av de lisensbetingelsene som gjelder for den aktuelle fri programvaren (fri programvare lisens) skal vedlegges.

Konsulenten skal påse at det ikke benyttes fri programvare med lisensbetingelser som er uforenlige med kravene til leveransen eller som er uforenlige med lisensbetingelsene som gjelder for annen programvare som inngår i leveransen.

Konsulenten skal bare benytte fri programvare som etter en forsvarlig vurdering fra Konsulentens side ikke krenker tredjeparts rettigheter og som tilbys under alminnelig anerkjente fri programvare lisenser.

For de deler av leveransen som er basert på fri programvare, herunder tilpasning og videreutvikling av denne, får Kunden de rettigheter som er nødvendige for å kunne videredistribuere resultatet under den aktuelle fri programvare lisensen, eller under en kompatibel fri programvare lisens hvis dette er spesifisert i bilag 2. Rettighetene omfatter tilgang til kildekode med tilhørende spesifikasjoner og dokumentasjon.

4. KUNDENS PLIKTER

4.1 KUNDENS ANSVAR OG MEDVIRKNINGKunden skal lojalt medvirke til Oppdragets gjennomføring.

Henvendelser fra Konsulenten skal besvares uten ugrunnet opphold.

Kunden skal uten ugrunnet opphold varsle om forhold Kunden forstår eller bør forstå kan få betydning for Oppdragets gjennomføring, herunder eventuelle forventede forsinkelser.

4.2 BRUK AV TREDJEPART

Kunden kan fritt engasjere tredjepart til å bistå seg i forbindelse med sine oppgaver under avtalen. Konsulenten skal varsles om engasjementet. Konsulenten kan motsette seg engasjementet hvis han påviser at det vil medføre vesentlig forretningsmessig ulempe for ham.

Tredjepart som benyttes skal angis i bilag 4.

5. PARTENES PLIKTER

5.1 MØTERDersom en part finner det nødvendig, kan parten med minst 3 (tre) virkedagers varsel innkalle til møte med den annen part for å drøfte avtaleforholdet og måten avtaleforholdet blir gjennomført på.

Annen frist og rutiner for møtene kan avtales i bilag 4.

5.2 ANSVAR FOR UNDERLEVERANDØR OG TREDJEPART

Dersom en av partene engasjerer tredjepart eller underleverandør til å utføre arbeidsoppgaver som følger av denne avtalen, er parten fullt ansvarlig for utførelsen av disse oppgavene på samme måte som om parten selv stod for utførelsen.

5.3 RISIKO OG ANSVAR FOR KOMMUNIKASJON OG DOKUMENTASJON

Begge parter skal sørge for forsvarlig kommunikasjon, oppbevaring og sikkerhetskopiering av dokumenter og annet materiale av betydning for Oppdraget uansett form, herunder e-post og annet elektronisk lagret materiale.

Konsulenten har risikoen og ansvaret for alt materiale uansett form, som skades eller ødelegges mens de befinner seg under Konsulentens kontroll.

5.4 TAUSHETSPLIKT

Informasjon som partene blir kjent med i forbindelse med avtalen og gjennomføringen av avtalen skal behandles konfidensielt, og ikke gjøres tilgjengelig for utenforstående uten samtykke fra den annen part.

Hvis Kunden er en offentlig virksomhet er taushetsplikt etter denne bestemmelsen ikke mer omfattende enn det som følger av lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) eller tilsvarende sektorspesifikk regulering.

Taushetsplikt etter denne bestemmelsen er ikke til hinder for utlevering av informasjon som kreves fremlagt i henhold til lov eller forskrift, herunder offentlighet og innsynsrett som følger av lov 19. mai 2006 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Om mulig, skal den annen part varsles før slik informasjon gis.

Taushetsplikten er ikke til hinder for at opplysningene brukes når ingen berettiget interesse tilsier at de holdes hemmelig, for eksempel når de er alminnelig kjent eller alminnelig tilgjengelig andre steder.

Partene skal ta nødvendige forholdsregler for å sikre at uvedkommende ikke får innsyn i eller kan bli kjent med taushetsbelagt informasjon.

Taushetsplikten gjelder partenes ansatte, underleverandører og tredjeparter som handler på partenes vegne i forbindelse med gjennomføring av avtalen. Partene kan bare overføre taushetsbelagt informasjon til slike underleverandører og tredjeparter i den utstrekning dette er nødvendig for gjennomføring av avtalen, forutsatt at disse pålegges plikt til konfidensialitet tilsvarende dette punkt 7.3.

Taushetsplikten er ikke til hinder for at partene kan utnytte erfaring og kompetanse som opparbeides i forbindelse med gjennomføringen av avtalen.

Taushetsplikten gjelder også etter at avtalen er opphørt. Ansatte eller andre som fratrer sin tjeneste hos en av partene skal pålegges taushetsplikt også etter fratredelsen om forhold som nevnt ovenfor. Taushetsplikten opphører fem (5) år etter leveringsdag, med mindre annet følger av lov eller forskrift.

6. VEDERLAG OG BETALINGSBETINGELSER

6.1 VEDERLAGAlle priser og nærmere betingelser for det vederlaget Kunden skal betale for Konsulentens ytelser fremgår av bilag 5.

Utlegg dekkes bare i den grad de er avtalt. Reise- og diettkostnader skal spesifiseres særskilt, og dekkes etter Statens gjeldende satser hvis ikke annet er avtalt. Reisetid faktureres bare hvis det er avtalt i bilag 5.

Med mindre annet er angitt i bilag 5 er alle priser oppgitt eksklusive merverdiavgift. Alle priser er i norske kroner.

Dersom vederlaget skal baseres på løpende timer, skal et estimat for antall timer angis i bilag 5. Dersom Konsulenten ser at estimatet vil overskrides med mer enn 10 (ti) prosent skal Konsulenten straks varsle Kunden skriftlig. I varselet skal Konsulenten angi årsaken til overskridelsen, samt estimert tid for gjenstående arbeid. Eventuell prisreduksjon ved overskridelse av estimat er angitt i bilag 5.

6.2 FAKTURERING

Vederlag og utlegg skal faktureres til de tider som fremgår av bilag 5. Vederlag basert på løpende timer faktureres etterskuddsvis pr. måned hvis ikke annet er avtalt i bilag 5. I så fall skal fakturert beløp gjelde den tid som er medgått frem til faktureringstidspunktet, samt eventuell dekning av utgifter påløpt i samme tidsrom.

Konsulentens fakturaer skal spesifiseres og dokumenteres slik at Kunden enkelt kan kontrollere fakturaen i forhold til det avtalte vederlag. Alle fakturaer for løpende timer skal være vedlagt detaljert spesifikasjon over påløpte timer. Utlegg skal angis særskilt.

Betaling skal skje etter faktura per 30 (tretti) kalenderdager.

6.3 FORSINKELSESRENTE

Hvis Kunden ikke betaler til avtalt tid har Konsulenten krav på rente av det beløp som er forfalt til betaling, i henhold til lov 17. desember 1976 nr. 100 om renter ved forsinket betaling m.m. (forsinkelsesrenteloven).

6.4 BETALINGSMISLIGHOLD

Hvis forfalt vederlag med tillegg av forsinkelsesrenter ikke er betalt innen 30 (tretti) kalenderdager fra forfall, kan Konsulenten sende skriftlig varsel til Kunden om at avtalen vil bli hevet dersom oppgjør ikke er skjedd innen 60 (seksti) kalenderdager etter at varselet er mottatt.

Heving kan ikke skje hvis Kunden gjør opp forfalt vederlag med tillegg av forsinkelsesrenter innen fristens utløp.

6.5 PRISENDRINGER

Prisene kan endres i den utstrekning regler eller vedtak for offentlige avgifter endres med virkning for Konsulentens vederlag eller kostnader.

Timeprisen kan under enhver omstendighet endres hvert årsskifte, begrenset oppad til et beløp som tilsvarer økningen i Statistisk sentralbyrå sin konsumprisindeks (hovedindeksen) med utgangspunkt i indeksen for den måned avtalen ble inngått, med mindre annen indeks er avtalt i bilag 5.

Eventuelle andre bestemmelser om prisendringer fremgår av bilag 5.

7. OPPHAVS- OG EIENDOMSRETT Eiendomsrett, opphavsrett og andre relevante materielle og immaterielle rettigheter til Oppdragets resultater tilfaller Kunden når betaling er skjedd, med mindre annet er avtalt i bilag 6, og med de begrensninger som følger av annen avtale eller ufravikelig lov.

Rettighetene omfatter også rett til endring og videreoverdragelse, jf lov 12. mai 1961 nr. 2 om opphavsrett til åndsverk m.v. (åndsverkloven) § 39b.

Konsulenten beholder rettighetene til egne verktøy og metodegrunnlag. Begge parter kan også utnytte generell kunnskap (know-how) som ikke er taushetsbelagt som de har tilegnet seg i forbindelse med Oppdraget.

8. KONSULENTENS MISLIGHOLD

8.1 HVA SOM ANSES SOM MISLIGHOLDDet foreligger mislighold fra Konsulentens side hvis ytelsen ikke er i samsvar med de funksjoner, krav og frister som er avtalt. Det foreligger også mislighold dersom Konsulenten ikke oppfyller øvrige plikter etter avtalen.

Det foreligger likevel ikke mislighold hvis situasjonen skyldes Kundens forhold eller force majeure.

Kunden skal reklamere skriftlig uten ugrunnet opphold etter at misligholdet er oppdaget eller burde vært oppdaget.

8.2 VARSLINGSPLIKT

Hvis Konsulentens ytelser ikke kan leveres som avtalt, skal Konsulenten så raskt som mulig gi Kunden skriftlig varsel om dette. Varselet skal angi årsak til problemet og så vidt mulig angi når ytelsen kan leveres. Tilsvarende gjelder hvis det må antas ytterligere forsinkelser etter at første varsel er gitt.

8.3 TILLEGGSFRIST

Konsulenten kan be om tilleggsfrist som må godkjennes skriftlig av Kunden for å kunne gjøres gjeldende.

For den perioden tilleggsfristen løper, kan Kunden ikke gjøre gjeldende dagbot eller erstatning.

Tilleggsfrist har ingen virkning for Kundens rett til dagbot eller erstatning som er opparbeidet før tilleggsfristen.

8.4 AVHJELP

Konsulenten skal påbegynne og gjennomføre arbeidet med å avhjelpe misligholdet uten ugrunnet opphold, ved utbedring, omlevering eller tilleggslevering uten ekstra kostnad for Kunden.

8.5 SANKSJONER VED MISLIGHOLD

8.5.1 Tilbakehold av ytelserVed Konsulentens mislighold kan Kunden holde betalingen tilbake, men ikke åpenbart mer enn det som er nødvendig for å sikre Kundens krav som følger av misligholdet. Konsulenten kan ikke holde tilbake ytelser som følge av Kundens mislighold med mindre misligholdet er vesentlig.

8.5.2 Dagbot ved forsinkelse

Blir ikke avtalt tidspunkt for levering, eller annen frist som partene i bilag 3 har knyttet dagbøter til, overholdt, og det ikke skyldes force majeure eller Kundens forhold, foreligger en forsinkelse fra Konsulentens side som gir grunnlag for dagbot.

Dagboten påløper automatisk. Dagboten utgjør 0,15 prosent av samlet vederlag for leveransen (kontraktssummen) ekskl. merverdiavgift for hver kalenderdag forsinkelsen varer, men begrenset til maksimalt 100 (hundre) kalenderdager.

Andre dagbotsatser og annen løpetid for dagboten kan avtales i bilag 5.

Så lenge dagboten løper, kan Kunden ikke heve avtalen. Denne tidsbegrensningen gjelder imidlertid ikke hvis Konsulenten, eller noen denne svarer for, har gjort seg skyldig i forsett eller grov uaktsomhet.

Hvis bare en del av den avtalte ytelsen er forsinket, kan Konsulenten kreve en nedsettelse av dagboten som står i forhold til Kundens mulighet til å nyttiggjøre seg den del av ytelsen som er levert.

8.5.3 Prisavslag

Hvis det tross gjentatte forsøk ikke har lykkes Konsulenten å avhjelpe en mangel, kan Kunden kreve forholdsmessig avslag i kontraktssummen. Prisavslag er kompensasjon for redusert verdi av det leverte, og er uavhengig av eventuell erstatning.

8.5.4 Heving

Dersom det foreligger vesentlig mislighold, kan Kunden etter å ha gitt Konsulenten skriftlig varsel og rimelig frist til å bringe forholdet i orden, heve avtalen med øyeblikkelig virkning.

Kunden kan heve hele eller deler av avtalen med øyeblikkelig virkning hvis ytelsen er vesentlig forsinket. Vesentlig forsinkelse foreligger når levering ikke er skjedd når maksimal dagbot er nådd, eller etter utløpet av en tilleggsfrist hvis den utløper senere.

Hvis misligholdet er av en slik art at Kunden har lite eller ingen nytte av det leverte kan Kunden i forbindelse med heving kreve tilbakebetalt vederlag for løpende timer og eventuelle utgifter som Konsulenten har mottatt under avtalen, med tillegg av renter, tilsvarende NIBOR pluss 1 (en) prosent, fra det tidspunkt betaling er skjedd. For øvrig skal Kunden betale for ytelser som var kontraktsmessig levert før hevingstidspunktet i den utstrekning Kunden kan utnytte disse ytelsene som forutsatt.

8.5.5 Erstatning

Kunden kan kreve erstattet ethvert direkte tap som med rimelighet kan tilbakeføres til forsinkelse, mangel eller annet mislighold fra Konsulentens side, med mindre Konsulenten godtgjør at misligholdet eller årsaken til misligholdet ikke skyldes Konsulenten.

Dagbøter kommer til fradrag i eventuell erstatningen for samme forsinkelse.

8.5.6 Erstatningsbegrensning

Erstatning for indirekte tap kan ikke kreves. Tap av data anses som indirekte tap, bortsett fra hvor dette skyldes datahåndtering som er Konsulentens ansvar under avtalen.

Samlet erstatning i avtaleperioden er begrenset til et beløp som tilsvarer kontraktssummen ekskl. merverdiavgift eller et avtalt estimat for Oppdraget.

Disse begrensningene gjelder imidlertid ikke hvis Konsulenten eller noen denne svarer for, har utvist grov uaktsomhet eller forsett

9. KUNDENS MISLIGHOLD 9.1 HVA SOM ANSES SOM MISLIGHOLDDet foreligger mislighold fra Kundens side hvis Kunden ikke oppfyller sine plikter etter avtalen.

Det foreligger likevel ikke mislighold hvis situasjonen skyldes Konsulentens forhold, eller forhold som anses som force majeure.

Konsulenten skal reklamere skriftlig uten ugrunnet opphold etter at misligholdet er oppdaget eller burde vært oppdaget.

9.2 VARSLINGSPLIKT

Hvis Kunden ikke kan overholde sine plikter etter avtalen, herunder frister, skal Kunden så raskt som mulig gi Konsulenten skriftlig varsel om dette. Varselet skal angi årsak til problemet og så vidt mulig angi når Kunden igjen kan overholde avtalt plikt.

9.3 BEGRENSNING I KONSULENTENS TILBAKEHOLDSRETT

Konsulenten kan ikke holde tilbake ytelser som følge av Kundens mislighold, med mindre misligholdet er vesentlig.

9.4 ERSTATNING

Konsulenten kan kreve erstattet ethvert direkte tap som med rimelighet kan tilbakeføres til misligholdet, med mindre Kunden kan godtgjøre at misligholdet ikke kan tilskrives Kunden.

Erstatningsbegrensningen i punkt 8.5.6 gjelder tilsvarende.

10. ØVRIGE BESTEMMELSER

10.1 FORSIKRINGERHvis Kunden er en offentlig virksomhet, står Kunden som selvassurandør. Hvis Kunden ikke står som selvassurandør, plikter Kunden å ha forsikringer som er tilstrekkelige til å dekke de kravene fra Konsulenten som følger av Kundens risiko eller ansvar etter denne avtalen innenfor rammen av alminnelige forsikringsvilkår.

Konsulenten plikter å ha forsikringer som er tilstrekkelige til å dekke ethvert krav fra Kunden som følger av Konsulentens risiko eller ansvar etter denne avtalen innenfor rammen av alminnelige forsikringsvilkår. Denne forpliktelsen anses oppfylt dersom Konsulenten tegner ansvars- og risikoforsikring på vilkår som anses som ordinære innenfor norsk forsikringsvirksomhet.

10.2 OVERDRAGELSE AV RETTIGHETER OG PLIKTER

I den grad Kunden er en offentlig virksomhet kan Kunden overdra sine rettigheter og plikter etter denne avtalen til annen offentlig virksomhet. Den virksomheten som får rettigheter og plikter overdratt er berettiget til tilsvarende vilkår, såfremt avtalens rettigheter og plikter overdras samlet.

Konsulenten kan bare overdra sine rettigheter og plikter etter avtalen med skriftlig samtykke fra Kunden. Dette gjelder også hvis Konsulenten slås sammen med et annet selskap, deles i flere selskaper eller hvis overdragelsen skjer til et datterselskap eller annet selskap i samme konsern. Samtykke kan ikke nektes uten saklig grunn.

Retten til vederlag etter denne avtalen kan fritt overdras. Slik overdragelse fritar ikke vedkommende part fra hans forpliktelse og ansvar.

10.3 KONKURS, AKKORD E. L.

Hvis det i forbindelse med Konsulentens virksomhet åpnes gjeldsforhandlinger, akkord eller konkurs eller annen form for kreditorstyring gjør seg gjeldende, har Kunden rett til å heve avtalen med øyeblikkelig virkning.

10.4 FORCE MAJEURE

Skulle det inntreffe en ekstraordinær situasjon som ligger utenfor partenes kontroll som gjør det umulig å oppfylle plikter etter denne avtalen og som etter norsk rett må regnes som force majeure, skal motparten varsles om dette så raskt som mulig. Den rammede parts forpliktelser suspenderes så lenge den ekstraordinære situasjonen varer. Den annen parts motytelse suspenderes i samme tidsrom.

Motparten kan i force majeure-situasjoner bare heve avtalen med den rammede parts samtykke, eller hvis situasjonen varer eller antas å ville vare lenger enn 90 (nitti) kalenderdager regnet fra det tidspunkt situasjonen inntrer, og da bare med 15 (femten) kalenderdagers varsel.

I forbindelse med force majeure-situasjoner har partene gjensidig informasjonsplikt overfor hverandre om alle forhold som må antas å være av betydning for den annen part. Slik informasjon skal gis så raskt som mulig.

11. TVISTER 11.1 RETTSVALGPartenes rettigheter og plikter etter denne avtalen bestemmes i sin helhet av norsk rett.

11.2 FORHANDLINGER

Dersom det oppstår tvist mellom partene om tolkningen eller rettsvirkningene av avtalen, skal tvisten først søkes løst gjennom forhandlinger.

11.3 MEKLING

Dersom en tvist i tilknytning til denne avtalen ikke blir løst etter forhandlinger, kan partene forsøke å løse tvisten ved mekling.

Partene kan velge å legge Den Norske Advokatforenings regler for mekling ved advokat til grunn, eventuelt modifisert slik partene ønsker. Det forutsettes at partene blir enige om en mekler med den kompetansen partene mener passer best i forhold til tvisten.

Den nærmere fremgangsmåten for mekling bestemmes av mekleren, i samråd med partene.

11.4 DOMSTOLS- ELLER VOLDGIFTSBEHANDLING

Dersom en tvist ikke blir løst ved forhandlinger eller mekling, kan hver av partene forlange tvisten avgjort med endelig virkning ved norske domstoler.

Kundens forretningsadresse er verneting.

Partene kan alternativt avtale at tvisten blir avgjort med endelig virkning ved voldgift i Norge i henhold til lov 14. mai 2004 nr. 25 om voldgift (voldgiftsloven).

*****

Fyll inn opplysningene nedenfor, skriv ut og undertegne dokumentet. Dokumentet scannes og legges ved tilbudet.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00