To historiske tasteinstrumenter - Stemming, reparasjon og vedlikehold

Information

5/22/2015 9:59 AM (GMT+02:00)

Buyer

Universitetet i Oslo Universitetet i Oslo
Berit Svendsen Berit Svendsen
Boks 1087 Blindern
0317 Oslo
Norway

Assignment text

IMV besitter to kopier av historiske tasteinstrumenter:

1. Et flamsk transponerbart cembalo med ett manual og to registre etter Fred Bettenhausen. Dette instrumentet har vært i instituttets eie i mange år, men det er ingen som kan frembringe øvrige opplysninger om instrumentet.

2. Et hammerklaver etter Anton Walter fra ca. 1795, toneomfang FF-c’’’’, bygget av Michael Walker (Tyskland) i 2003. Dette instrumentet ble kjøpt inn til IMV i november samme år. I 2004 kom M. Walker opp fra Tyskland for etterjustering og stemming, en service som inngikk i kjøpskontrakten. Han etterså instrumentet også i 2005 i forbindelse med et seminar, men er nå gått av med pensjon.

Begge disse instrumentene skiller seg radikalt ut fra moderne flygler og pianoer, da begge krever høy spesialkompetanse mht. reparasjoner og vedlikehold, en spesialkompetanse selv ikke våre beste pianostemmere innehar. Instrumentene er bygget av helt andre tresorter og materialer i forhold til moderne tasteinstrumenter, og er også mer sårbare i forhold til svingninger i temperatur og luftfuktighet. Enkelte deler må skiftes ut/repareres langt oftere enn deler på moderne instrumenter.

Etter nærmere undersøkelser er det kun én person som er kvalifisert til å dekke instituttets behov for reparasjoner og vedlikehold av cembaloet og hammerklaveret: Arnfinn Nedland. Han har eget verksted i Sandefjord og har selv bygget cembali, spinett og klavikord. Dessuten har han vært med på å bygge ferdig et hammerklaver, et instrument som nå står på Ringve museum i Trondheim. Han kan foreta totalrehabilitering av begge instrumentene.

I løpet av 40 år har Arnfinn Nedland bygget seg opp en solid kompetanse på historiske tasteinstrumenter. Han arbeidet i flere år ved et cembaloverksted i Paris og har agentur for cembalo, byggesett og ferdige instrumenter, fra The Paris Workshop og Atelier Marc Ducornet. Han benyttes som fast tekniker og stemmer ved Norges musikkhøgskole (NMH), den musikkutdanningsinstitusjonen i Norge med den største samlingen av historiske tasteinstrumenter. Nedland nyter stor respekt, ikke bare pga. sin faglige dyktighet, men også grunnet hans store fleksibilitet under seminarer og plateinnspillinger.

Arnfinn Nedland er utdannet pianostemmer og pianoteknikker. Han har sin organistutdannelse fra NMH, dessuten klokkenisteksamen fra Scandinavian Carillon School.

Øvrige opplysninger om Arnfinn Nedland:

http://www.cembalo.no/

Spesifikke krav:

Utdannelse: Vedkommende må være utdannet pianostemmer og pianoteknikker.

Erfaring og opparbeidet kompetanse: Vedkommende må kunne dokumentere lang erfaring og solid kompetanse mht. historiske tasteinstrumenter. Vedkommende bør ha bygget seg opp kompetanse også ved verksteder i utlandet med lange tradisjoner, og selv ha erfaring med å bygge instrumenter.

Øvrige krav: Vedkommende må kunne

• foreta totaloverhaling/vedlikehold/justeringer av begge instrumentene

• tilvirke erstatningsdeler som ikke forringer instrumentene eller instrumentenes klang (eks. reparere sprekker i klangbunnen)

• skaffe til veie relevante deler innen rimelig tid (eks. strenger, nagler, hammere, filt, plektere mm.)

• være fleksibel mht. tilstedeværelse under seminarer, konserter, innspillinger

• 1-2 dagers leveringstid (responstid)



Kontraktstildeling
Tittel: To historiske tasteinstrumenter - Stemming, reparasjon og vedlikehold
Dato for kontraktstildeling: 04-06-2015
Antall mottatte tilbud: 1
Kontaktpunkt for leverandøren som har blitt tildelt kontrakten:
Arnfinn Nedland Cembalo, Maratonveien 5, 3224 Sandefjord, NO.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00