Anskaffelse av PKI-løsning for Helse Sør-Øst

Information

Competitive dialogue
12/15/2014 9:00 AM (GMT+01:00)

Buyer

Helse Sør-Øst RHF Avd. Sykehuspartner Helse Sør-Øst RHF Avd. Sykehuspartner
Innkjøp SP Innkjøp SP
Postboks 3562
3007 Drammen
Norway
991324968

Assignment text

De potensielle anvendelsesområdene for PKI (Public Key Infrastructure) i helsetjenesten er mange, og Helse Sør-Øst har utredet behovet for innføring av PKI. Det er utarbeidet en detaljert kravspesifikasjon for PKI i offentlig sektor som stiller konkrete krav til ulike sikkerhetsnivåer. Disse nivåene er igjen knyttet til ulike tjenester.

En innføring av PKI i Helse Sør-Øst vil være en forutsetning for å ta i bruk noen viktige tjenesteområder som er planlagt innført de neste årene som eResept, eSykemelding og Nasjonal kjernejournal (KJ). Samtidig vil PKI kunne legge til rette for en rekke andre tjenester som vil øke både sikkerhetsnivået og brukervennligheten til det totale tjenestetilbudet.

Ahus innførte PKI ved innflytning i nytt sykehus i 2008 og lokale sertifikater brukes i dag til blant annet pålogging på IT-systemer. Sertifikatene kommer på en felles kortløsning fra Buypass som i tillegg blant annet inneholder fysisk identifikasjon, magnetstripe til betaling i kantine og RFID til fysisk adgangskontroll. Ingen andre foretak i regionen har i dag innført PKI.

Overordnede mål for innføringen er, i prioritert rekkefølge:

•Sikre en rask og kostnadseffektiv innføring av PKI slik at innføringen av de viktige tjenestene nevnt over ikke blir forsinket

•Sørge for at dette arbeidet er av en slik kvalitet at det blir en byggekloss for en mer omfattende PKI-løsning slik at andre tjenester kan utvikles og forbedres

Det er satt følgende forutsetninger for innføringen:

•Helse Sør-Øst har en etablert PKI infrastruktur med CA, CRL / OCSP under Norsk Helsenett sin paraply som en del av standard plattform for forvaltning av lokale sertifikater. Dette skal derfor ikke være en del av leveransen.

•Utstedelse av sertifikater skal skje hos Helse Sør-Øst. Leverandøren må derfor kunne tilby LRA.

•Løsningene som implementeres må tilpasses alle plattformene i Helse Sør-Øst.

Arbeidet er delt inn i to faser:

Fase 1 – eResept: Denne fasen vil ha som mål å legge til rette for signering av eResept. Det legger følgende føringer:

•Alle leger som skal signere eResept må ha personlig kvalifisert sertifikat

•Alle PCer som er i klinisk bruk av leger må ha nødvendig oppsett

•PKI må fungere med DIPS versjon 7.1.5. eller nyere

•Løsningen må være kompatibel med reseptformidleren og de andre aktørene i eResept-kjeden

Da dette legger til rette for dokumentsignering av leger, vil løsningen også kunne benyttes til eSykemelding når den løsningen kommer.

Fase 1 vil omfatte 8 av de 10 helseforetakene i Helse Sør-Øst, dvs ikke Ahus og Sykehusapotekene.

Fase 2 – Videreutvikling av PKI: I fase 2 vil den eksisterende infrastrukturen kunne videreutvikles, skaleres opp og tas i bruk til nye tjenester. Her vil blant annet Nasjonal Kjernejournal være en tjeneste som krever autentisering med PKI. Andre tjenester som PKI legger til rette for er f.eks. pålogging, Follow-me-print, annen dokumentsignering, tilgang på tvers, VPN osv. På Ahus har man i tillegg koblet sertifikatbæreren til fysisk adgangskontroll, tøyuthenting, kantinebetaling o.a.

I denne fasen kan det bli aktuelt å inkludere andre HF og stiftelser.

eResept

E-resept er et viktig bidrag til å nå målene om økt pasientsikkerhet gjennom tryggere legemiddelbruk. Løsningen er en elektronisk samhandlingskjede for sikker overføring av reseptinformasjon. E-resept reduserer risikoen for feil i forskrivning og utlevering av legemidler. Feilmedisinering resulterer hvert år i skader og dødsfall. Undersøkelser tyder på at omfanget er svært høyt. eResept er en av flere nasjonale satsninger for å redusere dette.

Helse Sør-Øst har i brev til Helse- og omsorgsdepartementet av 17-12-2012 lagt frem en forpliktende plan for innføring av eResept i alle helseforetak i regionen. Målsettinger for innføringen er:

•eResept skal være innført på alle helseforetak i Helse Sør-Øst innen utgangen av 2015

•eResept skal bidra til å redusere skader og dødsfall på grunn av feilmedisinering.

For nærmere beskrivelse vises det til Helsedirektoratets gevinstrealiseringsplan for eResept.



Kontraktstildeling
Tittel: PKI-løsning for Helse Sør-Øst
Dato for kontraktstildeling: 29-10-2014
Antall mottatte tilbud: 2
Kontaktpunkt for leverandøren som har blitt tildelt kontrakten:
Commfides Norge AS988312495, Fornebuveien 1, 1366 Lysaker, NO.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00