FoU- Skoleveiagent

Information

10/23/2014 9:20 AM (GMT+02:00)

Buyer

Oslo kommune Bymiljøetaten Oslo kommune Bymiljøetaten
Steinar Johnsen Steinar Johnsen
Pb. 9336 Grønland
0135 OSLO
Norway
996922766

Assignment text

Oslo kommune, Bymiljøetaten (BYM) og Transportøkonomisk institutt (TØI) har inngått et forsknings- og utviklingssamarbeid for å gjennomføre prosjektet «Kartlegging av trafikksikkerheten på skoleveier i Oslo, herunder videreutvikling av en app, kalt «Skoleveiagenten», med back-end-system som håndterer innsamlede data. TØI skal levere en appløsning med backend-system i henhold til en kravspesifikasjon som partene i felleskap skal utvikle. Det utvikles en spørreundersøkelse til foreldre og lærere, et undervisningsopplegg for elever og informasjonsmateriell til skoler, lærere og foreldre for Skoleveiagenten.

Skoleveiagenten refererer til en løsning for registrering av barns bruk av veisystemet når de går til og fra skolen, ved hjelp av GPS-funksjon i smarttelefon, samt mulighet for elever, foreldre og andre til å rapportere om hvilke områder som anses som utrygge. I dette FoU-prosjektet skal Skoleveiagenten videreutvikles med undervisningsmateriell og kartfunksjon. Det skal også utvikles et nytt «back-end-system» som leverer dataene i form av elektroniske kart med elevenes reiserute inntegnet og de punkter de har registrert som bra eller problematiske som punkter i kartet. Elevene gis også anledning til å registrere reiser på fritiden. Elevene vil registrere om de går, sykler, kjører kollektivt eller blir kjørt i privatbil, og om de reiser alene, eller i følge med andre barn eller foreldre. TØI informerer om funn og resultater fra prosjektet med foredrag for berørte og interesserte i Oslo kommune. BYM tar med idéen om Skoleveiagenten med inn i prosjektet og bidrar med kunnskap og erfaringer fra pilotprosjektet som ble gjennomført våren 2014. Både Oslo kommune, BYM og TØI gis ubegrenset adgang til å bruke Skoleveiagenten, dvs. den tekniske løsningen som utvikles i prosjektet, herunder også Skoleveiagentens kravspesifikasjon, også etter at dette prosjektet er avsluttet. Begge parter får også ubegrenset adgang til å gjengi alle deler av offentliggjorte eller publiserte informasjon om Skoleveiagenten.

Kontraktens formål er å utvikle en helt ny metode for å samle inn data, basert på at skolebarn selv skal registrere dette ved hjelp av en applikasjon på mobiltelefon. Avtalen er et samarbeidsprosjekt med TØI, som har stor kompetanse på reisevaner og som har gjennomført flere undersøkelser av barns skolereiser, samt de nasjonale reisevaneundersøkelsene. Bruken av mobiltelefon kan logge reiser og generere store datamengder. Håndteringen av slike datamengder og utnyttelsen av slik informasjon er et område som i liten grad er utnyttet, og det er viktig for BYM å inngå samarbeid med FoU-miljøer som kan bearbeide og utnytte slike data. Metode for bearbeiding og utnyttelse av slike data må prøves ut i praksis, og av den grunn er det også etablert kontakt mellom BYMs Geodata-seksjon og TØI for å utvikle dette. GPS-sporingen vil gi unike data på hvordan barn og unge bruker veien og trafikksystemene. Dette er en nyskapende innsamling av datamateriale som tidligere ikke er blitt gjennomført. Gjennom offentlige kartdata finnes det registreringer for alle veier inkludert gang- og sykkelveier. Man er kjent med det er mangler i dette datamaterialet samt at skoleelever velger seg andre veier som ikke per i dag er tilgjengelig som geografiske filer. Innsamling av slik type råmateriale er ikke blitt gjort før direkte fra kilden/brukerne og dette vil gi et datamateriale som vil være svært verdifullt for samferdselsmyndigheter for grunnlag og prioritering av ulike tiltak.

Prosjektet kan ha store samfunnsnyttige virkninger langt utover dette. Kartleggingen som gjennomføres blant skolebarn i Oslo vil kunne danne modell for tilsvarende kartlegginger i andre kommuner, og muligens for andre grupper, som for eksempel funksjonshemmede. Gjennom den generiske tekniske plattformen som er valgt, kan applikasjonen og «backend»-systemene som utvikles, på en enkel måte tilpasses til andre brukergrupper og andre områder.

Å registrere reiser ved hjelp av mobiltelefon er en metode som mange har sett potensialet ved i flere år, men der en foreløpig ikke har hatt noe gjennombrudd i reisevaneforskningen. Dataene som genereres i dette prosjektet vil derfor utgjøre et meget viktig erfaringsmateriale for reisevaneforskningen. Prosjektet har dermed stor forskningsmessig og samfunnsmessig nytte både ved at det utvikles ny teknologi, nye analysemåter og ved at kjent teknologi utnytte på nye måter.



Kontraktstildeling
Tittel: Fou - Trafikkapp
Dato for kontraktstildeling: 30-09-2014
Antall mottatte tilbud: 1
Kontaktpunkt for leverandøren som har blitt tildelt kontrakten:
Trafikkøkonomsik Institutt959056773, Gaustadallen 21, 0349 Oslo, NO, Telefon: +47 22573800.

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00