Ekstern evaluering af Det erhvervsrettede Uddannelseslaboratorium

Information

Open procedure
12/2/2012 12:34 AM (GMT+01:00)
12/10/2012 12:00 PM (GMT+01:00)

Buyer

Teknisk Erhvervsskole Center Teknisk Erhvervsskole Center
Dorrit Sørensen Dorrit Sørensen
Nordre Fasanvej 27
2000 Frederiksberg
Denmark

Closing date has passed.

Short description

Region Hovedstaden har i perioden 2012 – 2014 afsat midler til at etablere Det erhvervsrettede Uddannelseslaboratorium – UddX. Uddannelseslaboratoriet er et samarbejde mellem 14 af regionens uddannelsesaktører.

Formålet med Det erhvervsrettede uddannelseslaboratorium - UddX er at bidrage til vækst i regionen gennem forandring af den eksisterende uddannelsestænkning. Uddannelseslaboratoriet er et forandringsprojekt og har som sin vigtigste mission at eksperimentere med uddannelsernes kerneydelser for at udfordre og nytænke måden, vi tænker uddannelse på. Dette opnås ved systematisk at gennemføre uddannelseseksperimenter, der skal fungere som driver for ny viden, der virker. I forbindelse med projektet skal der foretages en ekstern evaluering.

Det overordnede formål med den eksterne evaluering er at bidrage med den bedst mulige viden om udvalgte eksperimenters resultater, og at den kan bidrage med en varig viden om tilrettelæggelse af uddannelse på forskellige niveauer indenfor de fem programmers tema. Dette gøres ved at sætte fokus på udvalgte eksperimenter, hvis resultater vurderes at have modelkarakter, og hvor det vurderes, at den ny viden, som de genererer, kan skabe grundlag for udvikling af nye metoder, koncepter og modeller for uddannelsespraksis.

Den eksterne evaluering deles op i følgende 3 dele:

1)Evaluering af uddannelseseksperimenters forandringskraft – på projekt– og programniveau.

Den eksterne evaluering skal afdække i hvilket omfang, der er tegn på, at de udvalgte uddannelseseksperimenter bidrager til de ønskede forandringer og resultater set ud fra følgende overordnede projektmål:

o Uddannelseslaboratoriet skal bidrage til at fastholde flere i uddannelserne

o Uddannelseslaboratoriet skal bidrage til at øge erhvervsrelevansen af de kompetencer, der udvikles i uddannelserne

o Uddannelseslaboratoriet skal bidrage til at øge kvaliteten i uddannelserne

o Uddannelseslaboratoriet bidrager til at uddannelsesinstitutioner kan arbejde mere eksperimenterende og strategisk

o Uddannelseslaboratoriet skal bidrage til mere fleksible uddannelsesveje

Dette gøres ved at svare på følgende spørgsmål:

• Hvilke resultater/effekter har de udvalgte eksperimenter på ovenstående mål?

• Hvilke resultater/effekter har deltagelse i uddannelseslaboratoriet for de deltagende skoler?

Der skal ligeledes foretages en vurdering af de udvalgte eksperimenters effekt, set ud fra de opstillede mål for de programmer, som eksperimenterne er tilknyttet. Programmålene er som følger:

Program 1 - Kompetencer i verdensklasse:

1. At udvikle lærernes pædagogiske beredskab, så det fremmer elevernes lyst og mening og udfordring til og i uddannelse

2. At udvikle innovationskompetence hos elever og studerende samt endvidere

3. At udvikle en mere fleksibel udlægning af planlægning af curriculum (fra uddannelsesstart til slutkompetence)

Program 2 - Nye samspilsformer mellem uddannelse og erhverv :

1. At udvikle nye samarbejdsformer mellem uddannelse og virksomheder samt

2. Fremme aktiverende læringsformer, der fokuserer på udvikling af innovationskraft mellem uddannelse, herunder elever og studerende, og virksomhed

Program 3 - Den eksperimenterende organisation:

1. En større sammenhæng mellem udvikling, drift og strategi

2. Udvikling af nye mere effektive ledelsesformer, der fungerer som driver for motivation til at eksperimentere og prøve nyt samt

3. Øge risikovilligheden til at implementere uddannelsespraksis, der her vist positiv effekt

Program 4 - Education on demand:

1. En mere konkret udlægning af begrebet livslang læring i form af kompetenceudvikling udtrykt i sammenhæng med arbejdsliv (bæredygtig kompetenceudvikling) samt

2. Nye og mere smidige uddannelsesformer og veje, herunder overførbarhed af modeller for uddannelsestænkning sektorer imellem

Program 5 - Nye karriereveje:

1. At nye vejledningsformer fremmer lettere og mere smidige overgange fra uddannelse til arbejdsliv og fra uddannelse til uddannelse samt

2. Fremme af mere vejledningsformer der aktiverer proaktivitet

2) De udvalgte eksperimenters spredningseffekt og udvikling af nye modeller

Den eksterne evaluering af uddannelseslaboratoriet skal bidrage med viden, der kan indgå i den samlede varige viden om tilrettelæggelse af uddannelse på forskellige niveauer indenfor de fem programmers temaer. Den viden, som den eksterne evaluering skal bidrage med, udvikles ved at analysere og evaluere udvalgte uddannelseseksperimenter, der har modelkarakter. Det er den eksterne evaluator, der sammen med Uddannelseslaboratoriet vurderer og udpeger, hvilke eksperimenter, der har modelkarakter.

Hvorvidt resultaterne af et uddannelseseksperiment vurderes at have modelkarakter, afhænger blandt andet af i hvor høj grad det er kendetegnet ved, at have påvirkning på flere aktørniveauer (meso- og makroniveau) og ikke blot på det individuelle aktørniveau (mikroniveau). Et andet væsentligt kriterium, for om et uddannelseseksperiment, kan siges at have modelkarakter er, at eksperimentet kan skabe grundlag for udvikling af nye metoder, koncepter og modeller for uddannelsespraksis fremadrettet.

Den eksterne evaluering skal indeholde en analyse og vurdering af de udvalgte uddannelseseksperimenters spredningseffekter på projekt- og programniveau, ligesom der også skal foretages en analyse af, hvad der lykkes i spredningsprocesserne, herunder:

Hvor bliver der skabt spredningseffekter, og hvilke forhold er med til henholdsvis at fremme og hæmme, at der kan ske en spredning og impact på de forskellige niveauer?

I forlængelse heraf skal den eksterne evaluering bidrage med ny viden om nye metoder, modeller og koncepter, der fremadrettet kan anvendes i uddannelsessektoren.

3) Eftermåling på aftager- og brugerundersøgelse

Ved siden af den eksterne evaluering vil der i 2. halvår af 2012 blive udarbejdet en aftager- og brugerundersøgelse (førmåling) som supplement til uddannelseslaboratoriets baselinestudie.

Bruger- og aftagerundersøgelsen baseres på en spørgeskemaundersøgelse blandt ledere og undervisere, telefoninterviews med udvalgte virksomheder samt fokusgruppeinterviews med en række elever.

Ekstern evaluator skal ud - over ovenstående delopgaver (punkt 1 og 2) - også foretage en efter-måling med de samme redskaber, som blev anvendt i før-målingen i bruger- og aftagerundersøgelsen. Eftermålingen har til formål at give et billede af eksperimenternes effekt ud fra aktørernes perspektiv. Resultatet af eftermålingen skal sammenkobles i analysen i de to ovenstående delopgaver.

Den eksterne evaluering har to leverancer: En midtvejsrapport og en afsluttende rapport. Som supplement hertil, skal der udarbejdes en forkortet version - ”pixiudgave” - af begge rapporter.

Uddybende beskrivelse af evalueringsopgave og projekt fremgår af vedhæftede udbudsmateriale samt bilag 1-4.

Tilbudsgiver der tildeles opgaven, vil umiddelbart efter udvælgelsen modtage en kontrakt udarbejdet af Uddannelseslaboratoriet/TEC.

Files (click "Show interest" to get access)

Name Size
Udbudsmateriale.docx 366 KB
Bilag 1_Baseline_Det erhvervsrettede uddannelseslaboratorium.pdf 1.94 MB
Bilag 2_Projektbeskrivelse_kort version.pdf 752 KB
Bilag 3_Evalueringstrategi og plan.pdf 324 KB

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00