Biokaasulla liikkeelle -selvityshankkeen asiantuntijapalvelu

Information

Open procedure
6/26/2020 3:40 PM (GMT+02:00)
8/7/2020 11:00 AM (GMT+02:00)

Buyer

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy Kehitysyhtiö SavoGrow Oy
Kehitysyhtiö SavoGrow Oy
Jalkalantie 6
77600 Suonenjoki
Finland
2660204-2

Closing date has passed.

Short description

Biokaasulla liikkeelle -hanke pyrkii osaltaan vauhdittamaan biokaasualan kehittymistä, joka on myös eri politiikka- ja ympäristöohjelmien tavoitelistoilla. Alan vauhdittamiseksi täytyy yhtä aikaa kehittää kysyntäpäätä eli markkinoita, kulutuksen tietoisuutta ja mahdollisuuksia sekä tuotantopäätä eli tuotantotapoja ja -mahdollisuuksia. Hankkeessa keskitytään erityisesti liikennebiokaasuun ja lähestytään kokonaisuutta asiakaslähtöisesti. Hankkeessa selvitetään ostopalvelutyönä kaasuautojen käyttöön liittyviä pullonkauloja, jotka ovat esteenä alan kehittymiselle kaasun jakelun lisäksi ja arvioidaan millä aikataululla paikalliset autoilijat ja muu kuljetuskalusto voisivat siirtyä käyttämään liikennebiokaasua.

Tiedot, tarjoukset tai osallistumishakemukset on tehtävä/jätettävä sähköpostilla osoitteeseen savogrow@savogrow.fi

Tämä sopimus on jaettu osiin

Osien määrä: 2
 
Tarjoukset voivat koskea kaikkia osia
 
Osa 1 - Tarjousosio 1: Bioenergian alueellisen kysynnän kartoittaminen ja kulutuksen kasvumahdollisuudet eli biometaanimarkkinoiden kasvun arviointi

Selvitetään liikennepolttoaineiden potentiaalinen kokonaiskulutus hankealueella. Tarkoitus on saada selville kaasuautojen käyttöön liittyviä pullonkauloja, jotka ovat esteenä alan kehittymiselle kaasun jakelun lisäksi, ja arvioidaan millä aikataululla paikalliset autoilijat ja muu kuljetuskalusto voisivat siirtyä käyttämään liikennebiokaasua.
Kokonaiskulutus jaetaan eri segmentteihin. Kustakin segmentistä arvioidaan todennäköinen muutosaika, jonka puitteissa ko. toimijat voisivat siirtyä biokaasun käyttäjiksi. Eri käyttäjäryhmät priorisoidaan sen mukaan, millä aikataululla ne voidaan saada ostaviksi asiakkaiksi.
Selvitetään julkisten hankintojen piirissä olevat toimijat ja kuljetusalan yritykset, esimerkiksi: jäteautot, taksit, koulubussit, paikallisliikenne, maitoautot, teollisuuden ja kaupan jakeluautot sekä maa- ja metsätalouden konekanta. Tässä yhteydessä tarkastellaan myös sitä, missä ajoneuvoissa tai ajoneuvoryhmissä voidaan käyttää biokaasua. Toissijaisesti kartoitetaan niitä energian kulutuskohteita, joissa biokaasua voidaan hyödyntää, jos ja kun liikennekäyttö ei kasva yhtä nopeasti kuin biokaasun tuotanto.
Selvitetään yksityisautoilun osalta mm. pendelöivien autoilijoiden kiinnostus.
Haetaan kumppaneita, jotka voivat tarjota käytettyjä autoja kuluttajille sekä bensa-autojen konvertointipalveluja tarjoavia yrityksiä. Käytettyjen autojen tarjonta nopeuttaa todennäköisesti liikennebiokaasun kysyntää oleellisesti.
Markkinan kokonaisvolyymin kartoituksessa etsitään keinoja, joilla liikennebiokaasun kulutusta voitaisiin nopeimmin lisätä. Taloudelliset perusteet toimivat yleensä parhaiten ja ne on helppo perustella asiakkaille.

Liiketoimintaedellytysten selvittämiseen liittyy mm. sopivien operaattoreiden/ yritysten etsiminen, rahoituksen ja mahdollisten uusien tukimuotojen selvittäminen. Kartoitetaan biokaasun tuotannon arvoketjusta kiinnostuneet yritykset ja näiden keskinäisen yhteistyön mahdollisuudet.
Selvitetään liiketoiminnan aloittamiseen liittyviä haasteita ja etsitään ratkaisuja kysynnän rakentamiseen, rahoituksen saatavuuteen ja kannattavuuden hallintaan. Gasum Oyj:n avattua tankkauspisteen Kuopioon, selvitetään muun tankkausverkoston kehittymisen mahdollisuuksia alueelle.
Tarkastellaan toimialan mahdollisuuksia hankealueella kokonaisuutena. On oletettavaa, että neljän tai viiden tuotantoyksikön hankintaan saa paremmat ehdot, kuin yksittäisen laitoksen investointiin. Tässä yhteydessä on tarkoituksenmukaista kartoittaa oman maakunnan energiatoimijoiden kiinnostus asiaan. Selvityshankkeen toimialueella on myös sahalaitoksia, yksityisiä lämpölaitoksia ja teollisuusyrityksiä, joita tällaisen liiketoiminnan kehittämiseen liittyvät asiat kiinnostavat suoraan tai välillisesti.
Kokonaisuuden hahmottamiseksi muokataan liiketoimintasuunnitelma, jonka pohjalta voidaan arvioida biokaasulaitosten investoinnin kannattavuus. Suunnitelman oheen tuotetaan laskelmia ja arvioita kulutuksen kehittymisestä mahdollisten investointipäätösten tueksi.

Osa 2 - Tarjousosio 2: Biomassojen kartoitus, optimaalisten laitospaikkojen määrittäminen ja logistiikan selvittäminen

Hanke kartoittaa biometaanin tuotantoon soveltuvat syötteet eli kaikki tunnistettavat biomassat hankkeen toimialueelta. (Resurssia on varattu noin sadan syötelähteen selvittämiseen.) Aiempia selvityksiä, kuten Kierre-hankkeen tekemää työtä hyödynnetään tässä osiossa erityisesti Ylä-Savon osalta.

Laitos- ja tankkauspisteitä suunnitellaan noin kuuteen potentiaalisimpaan paikkaan. Todennäköisiä paikkoja ovat VT 5 etelä- ja pohjoispäät, VT 9, Sinisen tien vaikutuspiiri sekä Oulun tie. Tämä selvitys toteutetaan karttapaikkamenetelmällä, joka tuottaa tarkan tiedon logistiikkakuluista.

Kokonaisuuden kannalta on tärkeää, että tuotantopaikat ja jakelupisteet saadaan sijoitettua taloudellisesti järkevällä ja kannattavalla tavalla.

Tarkastellaan ja etsitään sopivimmat biokaasun tuotantotavat ja menetelmät eri syötteille ja eri laitoskokoluokissa. Alalla toimivat yritykset ovat erikoistuneet hieman erilaisiin laitteistoihin ja tuotantoteknisiin ratkaisuihin. Laitteiston valintaan ja hankintapäätökseen vaikuttavat myös mädätysjäännöksen hyödyntämismuodot ja –tavat. Tämän tarkastelun jälkeen pyydetään tarjoukset potentiaalisimmilta laitetoimittajilta.

Logististen ratkaisujen selvittäminen vaikuttaa voimakkaasti toiminnan kokonaiskannattavuuteen. Tämän vuoksi logististen ratkaisujen suunnitteluun tulee paneutua huolellisesti ja laskea eri vaihtoehdot tarkkaan kaikkiin viiteen pilottikohteeseen.

-Selvitetään mahdollisuudet, missä syötteet, biokaasureaktori, jalostuslaitos (puhdistus ja paineistus) ja jakeluasema voidaan sijoittaa samalle tontille.

- Selvitetään mahdollisuudet tuottaa ja jalostaa liikennebiokaasu ja siirtää pakattuna tankkauspisteisiin. Suunnittelussa täytyy ottaa huomioon se, miten ao.ratkaisulla voidaan tasata tuotannon ja kulutuksen eroja alueen sisällä.

- Tarkastellaan raakakaasuverkon rakentamisen järkevyyttä silloin, kun yksittäinen iso syötepiste on riittävän lähellä kulutuskeskittymää. Myös syötteitä (lantaa tai yhdyskuntajätettä) voidaan siirtää esimerkiksi paineviemärissä prosessoitavaksi.

Tankkauspisteiden sijainti ja ko. tonttien kaavamääräykset asettavat toiminnan suunnittelulle omat rajoituksensa.

Tehdään aluekohtainen kannattavuuslaskenta karttapaikkatietoon perustuvan aluemallinnuksen pohjalta. Kannattavuuslaskelmien perustana käytetään sopimuspohjaisia biokaasun käyttäjiä ja käytön lisääntymistä ennakoidaan laskelmissa. Samoin tarkastelussa otetaan huomioon Biotaloustyöryhmän ehdotuksessa esille nostettuja erilaisia biokaasualan kannattavuutta kohottavia toimenpiteitä ja niiden mahdollisuutta toteutua.

Kysynnän vaikean ennustettavuuden vuoksi kannattavuustarkastelussa otetaan huomioon myös alueen muut energian kulutuskohteet eli voidaanko kaasua hyödyntää mm. aluelämpölaitoksissa ja teollisuuden prosesseissa.

Osallistumisvaatimukset

Ehdokkaiden tai tarjoajien soveltuvuutta koskevat vaatimukset

Kokemus ja osaaminen bioenergiaan liittyvissä asiantuntijapalveluissa. Tarjouksen antajan taloudellinen tila ja toimitusvarmuus tulee olla uskottava töiden toteutusta ajatellen.

Todistukset ja selvitykset, joiden perusteella tarjoajan soveltuvuuden täyttyminen arvioidaan

- tarjoajan nimi, yhteystiedot ja Y-tunnus

- nimetty projektivastaava (CV) ja muut hanketyöhön osallistuvat henkilöt (CV:t)

- selvitys tarjoajan ja projektivastaavan aikaisemmasta kokemuksesta ja osaamisesta vastaavan palvelun tuottamisesta, referenssiluettelo, mahdolliset palautteet

- verovelkatodistus

Files (click "Show interest" to get access)

Name Size
Biokaasuhankesuunnitelma2020a.pdf 495 KB
TarjouspyyntBiokaasuhankkeenostopalvelu2020.pdf 247 KB

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00