NordREG-studie på tiltak for å støtte driften av det nordiske finansielle kraftmarkedet

Information

02 - Voluntary contract notice
6/29/2015 11:15 AM (GMT+02:00)
8/24/2015 12:00 PM (GMT+02:00)
No

Buyer

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE)
Middelthunsgate 29
0368 OSLO
Norway
970205039

Closing date has passed.

Short description

Det finansielle markedet for kraftkontrakter, terminmarkedet, er et marked uten fysisk leveranse ved kontraktsforfall, og er således et instrument for prissikring og risikostyring for aktørene i markedet. Terminmarkedet benytter systemprisen som referanse og for flere områder tilbys også såkalte EPADs (Electricity Price Area Differentials) for prisforskjell mellom områdeprisen og systempris.

 

Det nordiske terminmarkedet oppfattes generelt som velfungerende. Markedsaktørene uttrykker at de i hovedsak ønsker å beholde og videreutvikle den nåværende oppbygningen av markedet. Fordelen med det eksisterende terminmarkedet er robuste og likvide systempris produkter, ifølge markedsaktørene. Utfordringen er at noen budområder ikke har den likviditeten i EPADs som aktørene ønsker seg.

 

 

De nordiske energiregulatorene ønsker å se på muligheten for å la TSO (systemoperatørene) støtte det finansielle markedet. Det er viktig at et slikt eventuelt tiltak vurderes nøye, for å redusere risikoen for å ødelegge det eksisterende markedet og prissignalene.

Målet med denne studien er å få kunnskap om ulike måter TSOen kan involveres i den finansielle elektrisitetsmarkedet og effekten et slikt tiltak kan få.

 

Det vises til konkurransegrunnlaget for ytterligere opplysninger.

Files (click "Show interest" to get access)

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00