NOR 058-2014 Undersøkelse av boforhold for barn og unge i kommunale utleieboliger

Information

02 - Contract Notice
Open procedure
10/29/2014 12:42 PM (GMT+01:00)
11/12/2014 12:00 PM (GMT+01:00)
11/5/2014 12:00 PM (GMT+01:00)
No

Buyer

Bergen Kommune Bergen Kommune
Laila Hope Laila Hope
964338531

Closing date has passed.

Short description

Bakgrunn og formål
Høsten 2013 ble situasjonen for barnefamilier i kommunens utleieboliger viet særskilt oppmerksomhet i BergensTidende (BT). BTmagasinet lørdag 2. november presenterte ulike eksempler på barnefamilier som opplever sin bosituasjon og sitt bomiljø som utrygg grunnet uro, bråk og uønsket adferd fra rusmiddelavhengige i nabolaget.

Kommunen er ikke fornøyd med situasjonen slik den ble beskrevet, og har en åpenbar rolle i å bistå vanskeligstilte barnefamilier med en god, trygg og verdig bosituasjon. Dette gjelder både i situasjoner der husstander får tildelt en kommunal utleiebolig, men også der en får bistand fra det lokale NAV-kontor til å bli bosatt i det private utleiemarked. Det er samtidig viktig å understreke at det ikke er slik at alle rusmiddelavhengige skaper utrygge omgivelser i sitt bomiljø. Noen rusmiddelavhengige kan med sin adferd skape utrygghet og frykt, men dette er et fåtall som ikke alle andre må bedømmes og håndteres ut i fra.

Det er viktig å presisere at det vurderes ulike virkemidler når barnefamilier trenger bistand fra det offentlige til å skaffe seg en god og tjenlig bolig i et godt bomiljø. Ofte vil hjelp til bosetting i et privat utleieforhold være riktig, noen ganger vil startlån og boligtilskudd kunne gi en god løsning i egen eid bolig, i tillegg kan «Fra leie til eie» muligheter også realisere en god bosetting.

Ettersom det tidvis er problematisk for kommunen å bosette og opprettholde et tilfredsstillende bomiljø til alle som er i målgruppen for offentlig bistand til å skaffe seg og/eller opprettholde et boforhold, håper vi at økt kunnskap om bosituasjonen for barn og unge som vokser opp i disse boligene, gir oss et utgangspunkt for et noe mer nyansert og positivt bilde enn det som fremkommer i media. Samtidig antas det at resultatet vil kunne belyse utfordringer som det vil være nødvendig å arbeide videre med i forlengelsen.

En særlig innsats overfor barnefamilier og unge
Gjennom den nasjonale strategien, ”Bolig for velferd” (2014-2020), har regjeringen fastsatt nasjonale mål og prioriterte innsatsområder for det boligsosiale arbeidet. Målene skal bidra til at arbeidet står på dagsorden i stat, kommune og hos samarbeidspartnere. Sammen med de prioriterte innsatsområdene angir målene retningen for arbeidet i årene som kommer.

Boligen og nærområdet utgjør en viktig ramme for barn og unges oppvekst. Regjeringen vil derfor gjennom den nasjonale strategien, forsterke innsatsen overfor barn og unge som ikke bor bra. Dette er viktig for barna her og nå, og for å forebygge reproduksjon av sosial ulikhet.

Barn i lavinntektsfamilier bor ofte dårligere og trangere enn andre, og de bor sjeldnere i en bolig som familien selv eier. De fleste barnefamilier i Norge, også lavinntektsfamilier, eier likevel egen bolig. Det er en liten gruppe barnefamilier som leier bolig, og en forholdsvis liten gruppe av disse igjen som leier av kommunen. Barnefamilier som bor i kommunale utleieboliger, har i gjennomsnitt en betraktelig dårligere bostandard enn andre lavinntektsfamilier som bor i en bolig de selv eier. Familiene i kommunale boliger har flere problemer med støy og fukt, trekk og kulde, og dårligere materiell standard. Nesten dobbelt så mange er trangbodde sammenlignet med andre lavinntektsfamilier. Det er også en del barnefamilier som bor i kommunale utleieboliger med bomiljøer som oppleves som utrygge for barn.  

Kommunen har behov for økt kunnskap og synliggjøring av utfordringer og positive sider ved det å vokse opp i en kommunal bolig. Resultatet vil danne utgangspunkt for en sak til komite og bystyre der det redegjøres for omfang, utfordringer og regelverk rundt barnefamilier sin situasjon.

For å oppnå dette trenger vi:

·          En nyansert beskrivelse av boforhold/oppvekstvilkår for barn og unge i kommunale utleieboliger

·          Å samle kunnskap om arbeidet som utføres i kommunens ulike etater, knyttet til bosetting, oppfølging mm. av barnefamilier som er i behov for bistand fra det offentlige for å skaffe bolig

 

Omfang:

·          Anslagsvis 15-20 intervju

·          7- 8 gruppeintervju

·          Totalt 100 – 130 spørreskjema

·          3-4 intervju med ansvarlige etater/tjenestested

 

Metodebruk:

·          Kvalitative intervjuer med barn og unge i bomiljøene

·          Kvalitative gruppeintervju av utvalgte informanter fra offentlige etater og tjenestesteder som f.eks. skole, utekontakt, «feltarbeidere», oppfølgingstjenesten m.fl.

·          Kvantitativ spørreundersøkelse til barnefamilier

·          Kvantitativ kartlegging ved bruk av eksisterende datagrunnlag i kommunen

·          Kvalitative intervju med ulike ansvarlige etater/tjenestested, som kan beskrive sitt ansvarsområde, sine oppgaver, tiltak og virkemidler

 

Byrådsavdeling for sosial, bolig og områdesatsing vil bidra med følgende tjenester i forbindelse med undersøkelsen:

·          Innhenting av data i forbindelse med den kvantitative kartleggingen av eksiterende datagrunnlag i kommunen

·          Beskrivelse av regler, rutiner og retningslinjer

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00