Tietoalusta DigiOne (digitaalinen oppimisympäristö ja opetuksen hallintopalvelut)

Information

5/6/2020 9:34 AM (GMT+02:00)
5/22/2020 11:00 AM (GMT+02:00)

Buyer

Vantaan kaupunki Vantaan kaupunki
Sini Pennanen Sini Pennanen
PL 1100
01030 Vantaan kaupunki
Finland
0124610-9

Closing date has passed.

Short description

DigiOne-hankkeen tavoitteena on luoda oppimisen ja koulutuksen järjestelmiä yhteen kokoava valtakunnallinen digitaalinen alusta. Alustan tavoitteena on kasvaa opetusalan digitaaliseksi ekosysteemiksi, johon opetuksen järjestäjät ja alan toimijat voivat liittyä. Haluamme yhdessä edistää oppimista ja luoda hyvinvointia pitkäjänteisesti.


Suunnitelmissa on luoda digitaalinen alusta, joka tukee opettajaa toteuttamaan uutta opetussuunnitelmaa ja tulevaisuuden pedagogista otetta. Tavoitteena on auttaa oppijaa keskittymään oppimiseen ja opettajaa oppimisen tukemiseen sekä tarjota yhdenvertaisemmat lähtökohdat oppimiselle. Järjestelmiä integroivan alustan avulla haetaan mahdollisuuksia mm. automatisoida hallinnon työtä ja koota yhteen tietoa eri lähteistä johtamisen ja päätöksenteon tueksi. Tieto-alusta kokoaa yhteen kansallisia ja kunnallisia opintohallinnon rekistereitä mahdollistaen uusien palveluiden kehittämisen.


DigiOne-ytimen hankinnan ensimmäinen vaihe on tarkoitus käynnistää vuoden 2020 aikana. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan:

1) opetustoimen sovellusten ja palveluiden integraatioalusta

2) opetustoimen tietoalusta

Tietoalusta


Tämän tietopyynnön kohteena on tietoalusta, jonka tarkoituksena on ylläpitää ja hallita opetustoimen tietosisältöjä tukien DigiOne ekosysteemin kaikkia palveluita. Teknisen ratkaisun lisäksi DigiOne-hankkeen tavoitteena on tämän tietopyynnön avulla löytää hankkeeseen sitoutuva tiedonhallinnan sekä tietovarastoinnin osaaja, jonka kanssa DigiOne-hanke pystyy toteuttamaan ja tuottamaan opetustoimen tiedonhallinnan ratkaisuja, palveluiden tietokantoja ja tietovarastoja.


Tämän tietopyynnön lisäksi on lähetetty erillinen tietopyyntö tammikuussa, joka käsitteli integraatioalustaa. DigiOne-hankkeelle hankittava integraatioalusta tukee tietoalustaa tietojen siirtämisessä ja muuntamisessa tietoalustalle. Tarjottava tietoalusta voi kuitenkin sisältää samankaltaisia työkaluja tietojen muunnoksiin (esim. ETL työkalut). DigiOne integraatioalusta on laajempi kokonaisuus, joka sisältää palveluita myös rajapintojen hallintaan ja julkaisuun.


Yhdessä Tieto- ja Integraatioalusta (Liite 4) mahdollistaa opetustoimen tietosisältöjen migraation, integraation, harmonisoinnin ja tiedonhallinnan, jonka pohjalta voidaan uudistaa ja rakentaa hankkeen tavoitteiden mukaisia palveluita.


Tietoalusta koostuu Referenssitietojen hallinnasta, Ydintietojen hallinnasta, Yhteisten palveluiden tietokannoista sekä Tietovarastosta. Näihin kokonaisuuksiin liittyviä järjestelmätoimittajilta kysyttäviä vaatimuksia on esitetty liitteissä.


Referenssitietojen hallinta sisältää kansallisten ja opintohallinnon koodistojen hallinnan ja ylläpidon. Yhteisten koodistojen avulla parannetaan tiedon laatua ja yhdenmukaistetaan tietosisältöjä.


Opetustoimen ydintietojen hallinta mahdollistaa kasvatukseen ja koulutukseen liittyvän ydintietojen käytön ja jakelun DigiOne alustan kautta. Opetustoimen ydintietojen hallinta voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen:


1. Opetuksen suunnitteluun, arviointiin ja opintosuorituksiin liittyvien ydintietojen hallin-taan. Tavoitetilassa raportointi kansallisiin tietovarantoihin tehdään vain DigiOne alustan kautta.


2. Toimijatietojen, kuten koulutustoimijoiden, koulujen, henkilötietojen, opettajien ja oppi-joiden roolien sekä palvelu- ja opetussuhteiden hallinta. Tavoitetilassa kasvatuksen ja koulutuksen toimijatietoja jaetaan keskitetysti DigiOne alustan kautta.


Yhteisten palveluiden tietokannoilla tarkoitetaan hankkeessa kehitettävien mikropalveluiden operatiivisia tietokantoja, jotka hyödyntävät yhteisiä ydintietoja. Muiden palveluiden osalta operatiiviset tietokannat voivat sijaita myös palvelutuottajien tai kuntien omissa ympäristöissä.


Tietovarastoinnilla tarkoitetaan kasvatuksen ja koulutuksen liittyvän tiedon tallentamista siten, että tietoa voidaan koostaa tiedolla johtamisen ja tilastoinnin tarpeisiin. Tiedolla johtamisen tarpeita koulutuksen alalla ovat muun muassa koulutuksen järjestämiseen liittyvien toimintatietojen seuranta sekä erilaisten päätösten ja annetun tuen vaikutus opetusmenestykseen. DigiOne tietovarastoa voidaan hyödyntää tietolähteenä myös kuntien yhteisissä tietovarastoissa ja tiedolla johtamisen palveluissa. Tiedolla johtamisen ja tietovarastoinnin tarpeet tarkentuvat hankkeen aikana.

Files (click "Show interest" to get access)

Name Size
Tietoalusta DigiOne (digitaalinen oppimisympäristö ja opetuksen hallintopalvelut) _liitteet.zip 1.01 MB
Tietoalusta DigiOne (digitaalinen oppimisympäristö ja opetuksen hallintopalvelut).pdf 256 KB

Mercell Holding AS

Part of the Mercell Group, one of Europe’s leading providers of e tender systems and information between buyers and suppliers in the professional market.

Contact us

Write to us

+47 21 01 88 00